Sociala medier får fler unga att nappa på sportfiske

6:17 min

Unga lägger upp egna filmer på sociala medier som gör att fler får upp ögonen för fisket, enligt organisationen Sportfiskarna. Den nya unga generationen tänker också mer på miljön än tidigare.

En av alla unga filmskapare är Rolf Nylinder i Umeå. Hans filmer har hundratusentals visningar på nätet. 

– Det är så enkelt att göra film. Förut tog man foton och visade sin vänner. Nu gör man och film och visar för hela världen, säger han.

Han och hans kompisar kallar sig för Frontsidefly. Deras och flera andra välproducerade svenska filmer är en anledning till att fler nu börjar fiska, tror organisationen Sportfiskarna. 
I år har de 2000 fler medlemmar än samma tid förra året och de tror att de kommer få fler vid årets slut. Förra året nådde de över 28 000 medlemmar och den siffran väntas stiga till närmare 30 000 i år.

– Jag tror internet har haft en väldigt stor betydelse för sportfisket i Sverige, säger Tobias Fränstam, biolog, fiskvårdare och fiskeexpert på Sportfiskarna.

Tobias Fränstam menar att filmerna har lett till att det är mycket lättare för nybörjare att bli duktiga i dag, vilket gör att fler börjar fiska. Rolf Nylinder håller med.

– När jag var yngre var det inte det häftigaste som finns så jag försökte hålla det hemligt. Men det blir inte så hemligt nu när jag gör filmer. Det är väl häftigt att fiska nu, säger han.

Sportfiskarna tror också att den unga generationen sportfiskare för med sig ett mer miljövänligt tänk. Tiden då fiskare dödade allt de fick upp och satte i frysboxar är på väg bort och därför behöver det inte vara negativt för bestånden att fler börjar fiska, menar Tobias Fränstam.

– Man tänker mycket mer på fiskevård nu än tidigare. Dels är man väldigt rädd om fisken och dels tar inte upp ovanliga, för stora eller för små fiskar som är viktiga för bestånden, säger han.

Rolf Nylinder menar att vattenkraften har haft en väldigt negativ påverkan på fiskebestånden i Sverige, men även han tror att det går åt rätt håll.

– Ju fler som intresserar sig så kommer också intresset för naturvård och biotopvård. Det kanske leder till fler orörda och restaurerade älvar ju fler som fiskar. Det stora sabotaget är redan gjort i Sverige. Det blir nog bara bättre och bättre nu, säger Rolf Nylinder.

När P3 Nyheter besöker honom på en fisketur så får han ingen fisk. Men det är inte bara fisket som lockar.

– Man kan ju alltid falla tillbaka på att vi sitter vid en brutalt vacker å, medan det finns folk som just nu sitter på tunnelbanan i Stockholm och grinar inombords. Visst vi hittade ingen fisk, men vi har det ganska gött ändå, säger Rolf Nylinder.