Sjöstedt: Löfven begår ett stort misstag

Vänsterpartiet kommer inte att ingå i en socialdemokratiskt ledd regering - det uppger S-ledaren Stefan Löfven. Beskedet upprör Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. "De ger oss kalla handen. Jag tror det är ett stort misstag." 

Under dagen så kallade Vänsterpartiet till presskonferens i riksdagen. Det var en samlad och besviken Jonas Sjöstedt som tog emot journalisterna. 

– Jag tror att Stefan Löfven har begått ett stort misstag. Det kommer bli mycket svårare för regeringen Löfven att bedriva sin politik. Nu kommer det bli en svag regering, säger Sjöstedt. 

Sjöstedt berättar att han under dagen hade ett möte med S-ledaren, men att Löfven direkt gjorde det klart att de istället ville söka sig över blockgränsen. 

– När vi kommer upp till Löfven så får vi omedelbart besked om att S istället vill gå över blockgränsen. Det är bara att beklaga.

Jonas Sjöstedt sa att trots beskedet från Socialdemokraterna så är Vänsterpartiet beredda att förhandla om budgeten och att man kommer släppa fram en Löfven-regering. 

– Jag hade hoppats att vi kunde förhandla, men det blev kalla handen direkt. Nu kommer Vänsterpartiet bli ett oppositionsparti. Men vi är beredda att ta ansvar för budgeten trots det här. Men det förutsätter att vi får gehör för vinster i välfärden så vi blir nöjda, säger Sjöstedt. 

– Vi har arbetat för en valseger tillsammans med Socialdemokraterna. Vi har stått sida vid sida vid debatterna och vunnit valet som jag ser det. 

Tidigare under dagen så meddelade Stefan Löfven att han utesluter att Vänsterpartiet sitter i en S-regering. 

– Vi kommer att ha och eftersträva ett samarbete med Vänsterpartiet i både budgetfrågor och andra frågor. Däremot ser vi inte möjlighet att vi sitter i regering tillsammans. Att de ingår i regeringen, det ser vi inte, säger Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven till TT.

TT: Vänsterpartiet kommer alltså inte att ingå i en rödgrön regering?

– Just det. Vi vill ha samarbete med dem fortsatt och självfallet diskutera innehållet i en budget. Det kan vara andra frågor också där man kan ha samarbete, men då ingår de inte i regeringen, säger Löfven.

TT: Varför inte?

– Just av det skälet att vi vill förbereda bredare uppgörelser på olika sätt, säger Löfven.

Han pekar på att det skulle kunna handla om uppgörelser över blockgränsen i riksdagen.

TT: Du menar att det är svårare att nå överenskommelser med andra partier om Vänsterpartiet är med i en regering?

– Svar ja.