Val 2014

Moderaterna i Gnesta utesluter inte samarbete med Sverigedemokraterna

1:49 min

Moderaterna i Gnesta kan idag inte lämna besked om eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna för att bilda majoritet.

Gnesta är den kommun i Sörmland där valresultatet är kanske jämnast, bara ett tiotal röster skiljer de båda blocken inför onsdagens slutrösträkning och vare sig socialdemokrater eller moderater kan i dag vara säkra på att få bilda majoritet.

I det läget kan Moderaternas kommunalrådskandidat och nuvarande oppositionsrådet Ann-Sofie Lifvenhage inte utesluta ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Vi har inte tagit ställning överhuvudtaget till det. Det finns andra partier jag hellre skulle samarbeta med.

Men det är inte helt uteslutet?

– Vi har inte tagit ställning till den frågan internt i partiet, säger Ann-Sofie Lifvenhage.

Enligt den preliminära rösträkningen så ökade Moderaterna i Gnesta med ett mandat medan Socialdemokraterna tappade ett jämfört med valet 2010 och båda har i dag nio mandat var.

Men Socialdemokraternas sista mandat är osäkert och bara något tiotalröster skiljer mellan blocken där den borgerliga alliansen har 14 mandat av totalt 31 och de rödgröna 15.

Inget av blocken har alltså egen majoritet, så fler samarbetspartners krävs.

Men där Moderaternas kommunalrådskandidat Anne-Sofie Lifvenhage fortfarande håller en dörr på glänt för ett samarbete med Sverigedemokraterna, så är Socialdemokraternas besked definitivt.

– Då säger jag nej, jag tänker inte sätta mig i ett samarbete med Sverigedemokraterna, säger  kommunstyrelsens nuvarande ordförande Johan Rocklind, första namnet på Socialdemokraternas lista. 

Enligt Ann-Sofie Lifvenhage så handlar det mycket om personkemi när samarbetspartners ska väljas och då det gäller Sverigedemokraternas kandidat Göran Ehrenhorn, så röstade han enligt Lifvenhage flera gånger med Alliansen, när han tidigare var socialdemokrat. Hon pekar också på att andra aktiva sd:are i kommunen är företagare.

Hon tror också att Moderaternas negativa inställning till samarbete med Sverigedemokraterna kommer att ändras när Fredrik Reinfeld avgår som Moderaternas partiordförande i vår.

– Ja, det är mycket möjligt att det faktiskt gör det, även på lokalplanet, säger Ann-Sofie Lifvenhage.

– Det tycker jag är beklagligt i så fall, jag tycker att Moderaterna haft en tydlig linje på nationell nivå i den frågan, säger Johan Rocklind.