Nu berättar rumänska tiggarna om hotet efter branden

3:41 min

Branden i ett romskt tältläger i Högdalen, i södra Stockholm, för två veckor sedan får nu de rumänska tiggarna berätta om hotet de upplever.

Verkligheten i P3 | Förhandslyssna här redan nu - och hela programmet från kl 18.

Sedan i somras har romer i Stockholmsområdet fått bilar och husvagnar nerbrända, tält sönderskurna och stenar kastade in i tältlägren. På nätforumet Flashback pågår samtidigt en kampanj som uppmanar till våld och mordbrand mot romska tältläger.

Men polisen utreder inte branden i Högdalen som en misstänkt mordbrand, bland annat spärrade polisen inte av området direkt efter branden.

– Vi vaknade av att det brann, berättar de som Ekot träffar i Högdalen.

Det hela startade plötsligt och det brann samtidigt i fyra olika skjul i lägret. I skjulen som brann bodde det 17 personer, i hela lägret närmare sextio personer.

När polisen kom fram hade två personer förts till sjukhus, varav en med svåra skador, han vårdas fortfarande på en intensivvårdsavdelning.

Den första polispatrullen spärrade inte av området, poliserna förhörde heller ingen, trots att det fanns kvar romer i närheten.

Först nära sju timmar senare, och då på uppmaning av en förening som hjälper EU-migranter, återvände polisen till platsen. Då spärrades brandområdet av och polisens brandtekniker undersökte området.

Polisen förhörde också några personer, men inte med egna tolkar utan med hjälp av de som den ideella föreningen tillhandahöll.

Polisutredarens misstanke är nu allmänfarlig vårdslöshet, ett brott som inte har något med mordbrand att göra, utan i stället att några i lägret skulle ha slarvat med elden.

– Det är allmänfarlig vårdslöshet, säger Anders Gartér, vid Söderortspolisen i Stockholm.

Vad är det för omständigheter som skulle göra att den brottsrubriceringen skulle ändras?
– Ja, att någonting framkommer som tyser på att det är ett annat brott.

Känner polisen till huruvida det funnits någon hotbild mot lägret där eller mot personer boende i lägret?
– Alltså en rent allmän hotbild, att det finns människor som inte tycker om de här tältlägren, det känner vi till. Men jag har inte varit inne och läst någonting på internet.

Hoten på internet mot romska tältläger runtom i Sverige har varit många det senaste året. På internetforumet Flashback beskriver en person hur han själv brukar förstöra romers bilar och vilka verktyg han använder.

Tältlägren kartläggs med bilder, filmer och kartor som visar exakt var de ligger. Även lägret i Högdalen.

"Bränn ner skiten", skriver en annan person. I ett tredje inlägg står följande att ta del av: 

"Sten, kniv, molotovcocktail eller kalashnikov spelar ingen roll - jag tänker applådera alla och envar som drar sitt strå till stacken."

Anders Gartér säger att han nu vill hitta människor som var med om branden, men hittills har han inte lyckats.

– Nej, det har vi inte gjort, säger han.

Vad beror svårigheterna på?
– Vi vet inte var dom finns och vi har inga telefonnummer.

Några kilometer från polisens kontor, i ett tältläger i ett skogsparti, träffar Sveriges Radio fem personer som var med när det brann:

– Jag är säker på att det var någon som tände eld, precis på samma sätt som de skar sönder våra bilar, våra tält, och nu... det var ju nästa steg. Och det var också i Högdalen. Allt hände i Högdalen.