Väljarna ger svar på tal när Valu ställer frågorna

4:24 min

Väljarna är skeptiska både till en blocköverskridande regering och där enbart S och MP ingår. Det framgår av SVT:s vallokalundersökning Valu.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har både i valrörelsen och efter valdagen sträckt ut sin hand över blockgränsen till Folkpartiet och Centerpartiet. De båda borgerliga partierna har sagt nej samtidigt som Löfven sagt nej till att Vänsterpartiet ska ingå i en socialdemokratisk ledd regering.

Enligt vallokalsundersökningen Valu är det få som vill ha en blocköverskridande regering konstaterar professor Sören Holmberg vid Göteborgs universitet och som har forskat länge kring väljarbeteende.

– Det är en tydlig minoritet av svenska folket som när vi frågar dem önskar sig en blocköverskridande regering. Man önskar sig någon form av blockregering. De flesta önskar sig en rödgrön regering.

Så den utsträckta handen mot borgerligheten har inte så stor kraft?

– Det kan den ju ha när den blir känd och man diskuterar vilka partier och annat. Men när svenska folket helt öppet och utan några stimulanser får säga vad de tycker, då är det inte något blocköverskridande man tänker på i första hand utan då är det de två gamla blocken som gäller, säger Sören Holmberg.

Stefan Löfven har ju prioriterat ett regeringssamarbete med Miljöpartiet. Just den regeringskombinationen har få förespråkare säger Sören Holmberg. Det finns statistiskt sett flera hundra olika regeringskombinationer att välja på baserat på de nio största partierna.

– Vår mätning visar att det är bara fyra procent som väljer kombinationen S och MP i första hand. Det visar att den regeringen inte står högst upp på väljarnas önskelista.

Allt fler, var tredje väljare, bestämde sig först på valdagen eller under sista veckan före valet vilket parti man skulle rösta på. Tveksammast var centerväljarna där varannan drog på beslutet in i det sista, medan Sverigedemokraternas väljare var tidigt övertygade och där bara var fjärde väljare bestämde sig sent.

Sverigedemokraterna blev valets segrare med en dryg fördubbling av väljarstödet från 2010 till 13 procent nu. Sverigedemokraterna hade satsat på frågor som väljarna bedömde som allt viktigare för sitt partival 2014, säger Sören Holmberg och ger exempel.

– Invandrings-, och flyktingfrågor, pensioner och äldreomsorg är exempel på frågor som ökat i betydelse för väljarna. Det är ju frågor som Sverigedemokraterna satsade på i årets val och partiet gick mer framåt bland äldre väljare än bland ungdom i årets val.

Sverigedemokraterna tog flest röster från Moderaterna som förlorade åtta procent till SD. Huruvida moderatledaren Fredrik Reinfeldts uppmaning i slutet av valrörelsen om öppenhet för att ta emot flyktingar bidrog till överströmningen till SD lär andra eftervalsundersökningar kanske svara på senare. Likheter mellan SD-väljare och moderatväljare finns också i frågor om lag och ordning och den egna ekonomin, som för dessa väljare är av mycket stor betydelse.

Från den digra vallokalundersökningen kan man också konstateras att rörligheten bland väljarna mellan partier fortsätter att öka.

– Med några procentenheter ja, så nu har vi i vallokalundersökningarna 36 procent som bytt parti sedan valet 2010, och det är det högsta siffra som vi har mätt i dessa undersökningar sedan 1991, säger han.

Det parti som har störst omsättning på väljare är Folkpartiet som tappar varannan väljare från val till val samtidigt som man rekryterar nya.

Det talas ofta om politikerförakt i debatten, men förtroendet för de svenska politikerna ligger fortsatt högt säger Sören Holmberg. Två av tre väljare har mycket eller ganska stort förtroende för de svenska politikerna.

– Ja, det är ett bra betyg för politikerna och svensk demokrati. Har vi förtroende är det väldigt viktigt i samhället. Det gör allt smidigare, säger Sören Holmberg, professor vid Göteborgs Universitet.