Krig mot grävlingar i Mullsjö

5:47 min

I Mullsjö pågår en utdragen kamp mot grävlingar. Det är Nykyrke Hembygds- och Fornminnesförening som förgäves försökt mota bort djuren som flyttat in under husen i hembygdsparken.

I den gamla ladugården på Nykyrkes Hembygdsförening i Mullsjö går ett stort hål rätt in under grunden.

Det är en eller flera grävlingar som har grävt sig ett gryt här och igår testade  Ing-Britt Filipsson och de andra i Hembygdsföreningen att sätta för ingången med en planka. Men när de kom tillbaks i morse var hålet öppet igen Det bor en grävling där inne just nu.

Men ladugården är inte den enda byggnaden på Hembygdsgården där grävlingarna har byggt bon. I tio år har de grävt sig in under grunden i den gamla skolan. Nu har hembygdsföreningen tröttnat på djuren. De smutsar nämligen ner inne i skolan. När grävlingarna gräver så yr jord upp i lokalen. När vi går upp till skolan berättar Ing-Britt om ett knep de har prövat för att på ett fredligt sätt få ut grävlingarna från sina hem.

–Vi har spelat radio en hel vinter för att bli av med dem, men det hjälper inte.

Grävlingar är nattdjur och äter det mesta de kan komma över och kan bli upp till en meter långa och en hanne kan väga ungefär 15 kilo.

Under skolbyggnaden i Nykyrkes Hembygdsförening har grävlingarna sitt huvudgryt. Ingångshålet ligger direkt under köket och när de gräver där så ryker jorden till och med ända in i dom gamla skåpen.

–Det värsta problemet är ändå att de underminerar hela grunden, säger Ing-Britt Filipsson.

Hembygdsföreningen fruktar nu att grunden till byggnaderna ska förstöras på grund av grävlingarnas stora gryt. Deras grävande urholkar marken och dessutom skulle det kunna förhindra cirkulationen i själva grunden.

Så nu har hembygdsföreningen i Mullsjö vänt sig till kommunen för att få hjälp med att få bort gästerna under dom gamla byggnaderna.

Therese Edin
therese.edin@sverigesradio.se