Pär Nuder: S ville bryta blockpolitiken redan 2006

0:57 min

S-ledaren Stefan Löfven har som mål att bryta blockpolitiken. Men nu berättar tidigare finansministern Pär Nuder att det redan inför valet 2006 fanns konkreta planer på att försöka få med ett borgerligt parti i regeringen.

Valet 2006 blev det stora politiska genombrottet för alliansen, när de fyra borgerliga partierna lyckades bryta ett 12 år långt socialdemokratiskt styre.

Men hade dåvarande statsministern Göran Persson fått förnyat förtroende - och skillnaden mellan blocken var bara drygt två procentenheter - fanns konkreta planer på att så småningom bjuda in Miljöpartiet och ett borgerligt parti i regeringen. Det berättar nu dåvarande finansministern Pär Nuder för Radio Sweden.

– I våra sweet dreams. Det vill säga om vi hade vunnnit valet 2006, det vill säga att de rödgröna blivit större än den då nyfödda borgerliga alliansen, då fanns det tankar på att vi skulle försöka undvika att ta in Miljöpartiet omedelbart efter valet. Utan vänta till dess att den då segrande Göran Persson i lugn och ro skulle ha fått avveckla sitt statsministerskap och ordförandeskap i Socialdemokraterna, kanske någon gång under våren 2007, säger Pär Nuder.

– Då hade det per definition blivit en ny statsminister, och den statsministern skulle ha kunnat bredda regeringsunderlaget, med Miljöpartiet men också med ett borgerligt parti, och företrädesvis Folkpartiet. Det var tanken. Men så blev det inte.

Hur långt gångna var de där planerna?

– De blev ju aldrig aktuella, så de var inte långt gångna alls. Väljarna ville någonting annat. C'est la vie.

Var Göran Persson en av dem som planerade?

– Det vill jag inte gå in på, säger tidigare finansministern Pär Nuder, som idag bland annat är konsult och styrelseproffs.