SD röstade emot avtal med Ukraina

1:06 min

EU-parlamentet och Ukrainas parlament har båda idag skrivit under avtalet som knyter Ukraina närmare EU. Men Sverigedemokraterna röstade emot.

I Strasbourg var dagens omröstning i Europaparlamentet unik eftersom omröstningen skedde ungefär samtidigt här som i Ukraina.

Allting kunde följas via stora TV-skärmar som var uppsatta så att parlamentarikerna i EU kunde se parlamentarikerna i Kiev.

Med överväldigande majoritet 535 mot 127 röstades avtalet igenom.

En av dem som röstade emot var sverigedemokraten Kristina Winberg.

– Detta var ingen rolig dag för oss, säger Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg.

– Vi vill ju inte att EU skall bli större. Vi vill ju på sikt gå ur EU, och då vill vi ju givetvis inte få mer kostnader av att det blir fler medlemsländer. Det säger ju sig självt.

Är det realistiskt det du säger?

– Vi får ju se hur det blir med Storbritannien nästa år. Hoppar de av kanske det blir en effekt att fler och fler länder gör det. På sikt kanske hela EU-maskineriet upplöses - det är ju min förhoppning, säger Kristina Winberg (SD). 

Och det är ett ställningstagande som får hård kritik bland annat av moderaten Anna Maria Corazza Bildt (M) som röstade för.

– Jag är jätteledsen och besviken över att när vi har krig i Europa, Ukraina är under en invasion från en militärstyrka som vill ändra gränser i Europa med militärmakt, då röstar Sverigedemokraterna emot ett associeringsavtal med Ukraina som har ingenting att göra med utvidgning, det handlar om att visa vårt stöd till ett folk för sin självständighet, säger Corazza Bildt.

Jan Andersson, Strasbourg
jan. andersson@sverigesradio.se