LRF tar upp kampen för gårdsförsäljning av sprit

2:03 min

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF tar nu strid för att det ska bli möjligt med försäljning av alkohol direkt till kunder ute på landets gårdar. LRF hoppas på hjälp från EU kommissionen dit dom nu lämnat in en anmälan och klagar på att det är förbjudet med gårdsförsäljning i Sverige.

– Vi lägger ner hela vår själ i det här så det hade betytt väldigt mycket om vi hade fått sälja det i en butik på gården, säger Linda Aronsson, vindruvsodlare på Aplagården utanför Helsingborg.

Det var för sex år sedan som Linda och hennes man började odla vindruvor på Aplagården utanför Helsingborg. Av druvorna görs vin, och om några veckor är det skördetid.

– Vi vill visa människor vilket hantverk detta är, säger Linda Aronsson.

Totalt finns cirka 150 gårdar som tillverkar vin i Sverige. Till det kommer en växande skara av mikrobryggerier som brygger öl. LRF anser att frågan om gårdsförsäljning är så viktig att att de nu lämnat in en anmälan till EU-kommissionen.

– Vi hoppas att EU-kommissionen tar upp frågan, tittar på juridiken omkring det och konstaterar att det kan vara tillåtet att bedriva försäljning, säger Anders Johannesson, expert för företagarvillkor inom LRF.

Frågan om gårdsförsäljning av alkohol är dock kontroversiell. Kritiker menar att det skulle kunna äventyra statens alkholmonopol. En av dem är Kjell-Ove Oscarsson, som är styrelseledamot i Alkoholpolitiskt forum - en förening som arbetar för en restriktiv alkoholpolitik.   

– Skälet till att vi har ett alkoholmonopol är att vi ska sälja alkoholen där. Om man luckrar upp det så att man erbjuder privata aktörer att sälja alkohol, och då kommer EU-kommissionen tveklöst att säga att vi inte har något monopol längre. Då kommer Systembolaget att försvinna, säger Kjell-Ove Oscarsson.

Men att bara kunna sälja vinet på Systembolaget är inte tillräckligt anser vindruvsoldaren Linda Aronsson. För henne är det avgörande att få börja sälja direkt från gården.

– Vi kommer inte plantera fler vinstockar om det inte blir av. Det är så vi vill visa hantverket bakom, och det tycker inte vi att vi får om flaskorna står på en hylla på Systembolaget, säger Linda.