Västerbotten

Avslutad gruvverksamhet beviljas 70 miljoner

Naturvårdsverket beviljar 70 miljoner kronor till akut sanering av gammal gruva utanför Storuman. Det var under åren 2006-2008 som det bröts zinkmalm i Svärtträskgruvan, men gruvverksamheten avslutades då det inte var lönsamt.

Västerbottens länsstyrelse förelade sommaren 2012 att företagen som drivit gruvan och gått i konkurs ska upprätthålla vattenrening och egenkontroll av miljön. Det överklagade företagens konkursbon. I mark- och miljödomstolen gav domstolen länsstyrelsen rätt i sakfrågan.

I maj i år beviljade naturvårdsverket 14 miljoner kronor till konkursbona eftersom de såg allvarliga miljökonsekvenser då den gamla reningsanläggningen inte klarar av reningen. I dag beviljar de ytterligare 56 miljoner kronor. Detta på grund av att gruvbolagen som gått i konkurs inte har pengar för att kunna göra en sanering samt att Västerbottens länsstyrelse ser den här saneringen som högsta prioritet.

Hela vattensystemet som gruvvattnet sipprar ut i ingår i avrinningsområdet för Juktån som senare mynnar ut i Umeälven. Enligt västerbottens länsstyrelse finns det stort intresse för jakt och fiske i detta område både hos kommuninvånare och turister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio