Västerbotten

Konkursgruva städas för 70 miljoner

Naturvårdsverket beviljar 70 miljoner till akut sanering av gammal gruva utanför Storuman. Det var under åren 2006-2008 som det bröts zinkmalm i Svärtträskgruvan, som nu är stängd.

Västerbottens länsstyrelse förelade sommaren 2012 att företagen som drivit gruvan och gått i konkurs ska upprätthålla vattenrening och egenkontroll av miljön. Det överklagade företagens konkursbon. I mark- och miljödomstolen gav domstolen länsstyrelsen rätt i sakfrågan.

I maj i år beviljade naturvårdsverket 14 miljoner till konkursbona eftersom de såg allvarliga miljökonsekvenser då den gamla reningsanläggningen inte klarar av reningen. I dag beviljar de ytterligare 56 miljoner kronor. Detta på grund av att gruvbolagen som gått i konkurs inte har pengar för att kunna göra en sanering samt att västerbottens länsstyrelse ser den här saneringen som högsta prioritet.

Hela vattensystemet som gruvvattnet sipprar ut i ingår i avrinningsområdet för Juktån som senare mynnar ut i Umeälven. Enligt västerbottens länsstyrelse finns det stort intresse för jakt och fiske i detta område både hos kommuninvånare och turister.