Hon visar hur afrosvenskars hår särbehandlas

11 min

Människor som kommenterar ens hår och vill känna och peta i det. Det är vardag för många afrosvenska kvinnor – som också börjar platta och permanenta det för att behandlas mer professionellt. 

Salem Yohannes från Göteborg har gjort Sveriges första studie om detta. I uppsatsen har hon pratat med afrosvenska kvinnor som jobbar i offentlig förvaltning, och de berättar liknande saker som hon även själv varit med om.

– Det är vanlig att folk rufsar till ens hår, drar i det eller kommenterar. Det kan till och med vara folk jag inte känner på busshållplatsen. Att man tar sig rätten att bara göra det känns väldigt konstigt. Jag har aldrig sett någon som kommit och rufsat till mina vita kompisars hår, säger hon.

Flera av kvinnorna hon pratat med i sin uppsats plattar eller rakpermanentar sitt hår för att se mer professionella ut. Det händer inte bara i Sverige utan över hela världen, säger Salem Yohannes och tar den amerikanska presidentfrun Michelle Obama som ett exempel.

– Jag har aldrig sett henne i annat än rakt, platt hår. Normen är att man rakpermanentar eller plattar för att se mer professionell och städad ut. Det är tydligt att håret påverkar ens möjligheter i arbetslivet, säger Salem Yohannes.