Hon skapade designhistoria med Svenskt Tenn

5:13 min

Ett flaggskepp för svensk formgivning och design fyller 90 år. Svenskt Tenn grundades av den då 30-åriga entreprenören Estrid Ericson, och nu öppnar en utställning om henne.

– Hon var det som vi idag skulle kunna kalla stylist. Hon satte det i ett sammanhang, hon var entreprenören, hon drev butiken. Och hon plockade in formgivare som stod för det som hon stod för, och som hon tyckte var vackert. Och hon såg storheten i Josef Franks formgivning. Deras samarbete, det här mötet mellan de två, skapade det här unika med Svenskt Tenn, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Designföretaget och butiken Svenskt Tenn har legat på exklusiva Strandvägen i Stockholm sedan 1925, och har blivit något av en kulturinstitution i Sverige, med den luftiga, skandinaviska moderna inredningsstil som blivit ett slags borgerligt stilideal. På Sven Harrys Konstmuseum i Stockholm öppnar nu utställningen om Estrid Ericson - Svenskt Tenns grundare och stilikon.

Estrid började sin karriär som teckningslärare, men som 30-åring grundade hon firma Svensk Tenn, som i början var en verkstad och butik för designade föremål i just tenn. Men mötet med formgivaren Josef Frank tio år senare blev avgörande för den stil som genomsyrar Svenskt Tenns sortiment än idag.

– Det hon stod för var ju någonting emot den tidens modernism, mot det strama och det förenklade, som det var när man kom in i 1930-talet. Hon ville alltid att det skulle finnas en mjukhet och mer en formkänsla, än bara det strama och enkla.

Josef Frank var österrikare och professor på arkitekturhögskolan i Wien i början på 1930-talet, men när nazismen började gro lämnade han, som var jude, landet för sin frus hemland Sverige. Där kom han i kontakt med Estrid Ericson som redan drev sin butik sedan några år tillbaka, och i och med detta möte inleddes en ny epok för Svenskt Tenn. Nu blev det mindre tennföremål och mer möbler, glas, porslin och inte minst textilier. Josef Frank designade fantasifulla, färgglada, naturinspirerade mönster som blivit designklassiker, även internationellt sett.

– Plötsligt blev det liksom en ny tid för Svenskt Tenn. Från det som varit, mycket tenn och lite inredning, till det som Josef Frank kom med, sina mönster och sina former, och blev någonting helt annat. Och det stod verkligen mot den tidens former och ideal. Om man tänker formgivning i Sverige på 1930-talet så var det väldigt stramt och minimalistiskt. Och Franks formgivning är ju allt annat än stram och minimalistisk, säger Thommy Bindefeld. 

Utställningen är uppbyggd av miljöer inredda med möbler, textilier och föremål från Estrid Ericsons privata samlingar och från Svenskt Tenn. Här finns vardagsrumsmiljöer, sovrum och flera dukade bord - för en av Estrid Ericsons specialiteter var just dukningar, både som butiksdekor och hemma hos sig själv. "Alla åldrars nöjen och alla samhällsklassers första och sista nöjen är bordets nöjen", sa hon i ett radioföredrag 1945.

Det är mycket textilier och en varm ombonad känsla, med många färger och mönster som blandas. Det mesta inspirerat av former och mönster som finns i naturen. Som ekollon-vasen, som Estrid Ericson inspirerades till att formge från sitt sitt sommarhus kallat "tolvekarna", på Tyresö utanför Stockholm. Det är en liten tunn glasvas speciellt utformad för att låta ett ekollon spira till en egen liten ekplanta att ha därhemma.

Hon gjorde också små och stora tennföremål, både smycken, vaser och skulpturer. Men hennes mest kända formgivning är nog det så kallade elefantmönstret - ett textilmönster som helt enkelt består av små vita stiliserade elefanter på färgad botten. Ett mönster som är mycket populärt än idag, inte minst bland unga. 

-- Estrid hittade en tygbit på en loppmarknad i Frankrike, och tygbiten lär ha varit från Afrika någonstans. Och då gjorde hon om den, och gjorde det här elefantmönstret som verkligen har blivit väldigt känt. Många tror ju att det är Josef Frank som gjort det, men det är faktiskt det enda mönstret som Estrid Ericson gjorde själv. Vi utvecklar ju det hela tiden, och gör det i andra färger, utvecklar nya färger, så att det ligger rätt i tiden, säger Thommy Bindefeld. 

Estrid Ericson var både designer och affärskvinna och drev Svenskt Tenn hela sitt liv, till hon var över 80 år. Hur speciellt var det att hon som kvinna drev sitt eget företag i början av 1920-talet när hon grundade Svenskt Tenn?

– Det fanns flera samtida kvinnor som också var entreprenörer. Men jag tror egentligen att kombinationen hon hade - hon var entreprenör, hon var kreatör, hon var estet, och hon var företagsledare. Hon hade så många delar, och kunde se att det här kunde fortsätta leva, det hon hade skapat. Och jag tror tyvärr att många av de kvinnliga entreprenörerna på den tiden - det de skapade finns tyvärr inte kvar. Men hon såg nånting annat i det, och hade så många dimensioner.  Så jag tror att det är det som gör henne så unik.