"Estetik nödvändigt" även när flykingkatastrofer skildras

2:28 min

Drygt 50 miljoner människor är på flykt i världen. I över tio år har fotografen Anders Hansson skildrat flyktingar. Nu kommer en utställning på Malmö museer och en bok med reportage från olika flyktingkatastrofer.

Boken "Flykt" innehåller ett tiotal reportage från Afghanistan, Kongo, Serbien, Tchad och flera andra platser. Gemensamt för dem är svartvita bilder och människans utsatthet i fokus.

Anders Hansson är angelägen om att påpeka att han inte är krigsfotograf. Han skildrar konsekvenserna av konflikter, men också konsekvenserna av naturkatastrofer eller andra skäl till flykt. Därför är det också så många reportage i boken:

- Det är för att visa på de många anledningar som finns för att fly. Ett område som anses säkert av svenska myndigheter där kan en enskild människa ha individuella skäl. Man kan ha förälskat sig i fel kvinna, stött sig med en mäktig person. Det finns över 50 miljoner på flykt i världen i dag, bara i Syrien är det tio miljoner.

Den allra värsta misären upplevde Anders Hansson i Kabul, hos afghaner som hade återvänt hem från flyktingläger i Pakistan och Iran. Med sig hade de ett heroinmissbruk.

De första åren på jobb utomlands säger han att han bar på mycket ilska, både mot det han såg och mot hur vi här hemma förhöll oss till det som händer i världen.

Nu har han större professionell distans. Trots det hemska är det till exempel viktigt att tänka på estetik i bilderna.

- Estetik är fullständigt nödvändigt för att betraktaren ska orka titta och ta in bilden. Ser du en dåligt tagen bild på elände så ryggar du bara tillbaka, säger Anders Hansson.

Utställningen öppnar på Fotografins rum och Globalen, Malmö museer, den 27 september. Boken släpps samtidigt, men finns även med på bokmässan i Göteborg.