Tillgänglig fram till 11 december 2014

Lyssna på den prisvinnande romanen "Hägring 38" av Kjell Westö

Kjell Westös "Hägring 38" fick Sveriges Radios Romanpris i våras. Berättelsen utspelar sig i Finland 1938 och berör också finska inbördeskriget. Uppläsare är Stina Ekblad.

Helsingfors 1938. Det finlandssvenska herrsällskapet Onsdagsklubben träffas varje månad för att diskutera politik och kultur. Men kamratskapet i det gamla gänget knakar alltmer i fogarna, i takt med den politiska händelseutvecklingen i Europa året före andra världskrigets utbrott.

Advokat Claes Thune har en sekreterare, Matilda Wiik, som genom Onsdagsklubben konfronteras med en demon från ett tidigare liv: När hon var sjutton år satt hon i fångläger under finska inbördeskriget. Vem av herrarna är han, Kaptenen?

Stina Ekblad läser Kjell Westös roman. Hon är en av vårt lands mest namnkunniga skådespelare och arbetar sedan många år tillbaka på vår nationalscen Dramaten. Vem skulle kunna göra det bättre? Stina Ekblad är liksom författaren, finlandssvensk, och de historiska sammanhang i Finland som är bakgrunden till Kjell Westös roman, är mer bekanta för henne än för oss svenska läsare.