SD riskerar tomma stolar på många platser

3:28 min

Sverigedemokraterna fick i år dubbelt så många mandat i kommunvalet, men saknar nu representanter i 97 kommuner.

En av dem är Nybro i Småland i södra Sverige. Där hade partiet bara två namn på sin kommunlista, men fick sex mandat, mot två under förra mandatperioden, kandidater som dessutom hoppade av.

Men oavsett om man fyller sina platser eller inte, så har partiet inget större inflytande i kommunen. Det säger Peter Lilja, som är moderat vice ordförande i kommunstyrelsen i Nybro.

– Hittills tror jag inte att det haft någon påverkan alls egentligen. Sverigedemokraterna har blivit lite av en parentes, man har en stark profil på vissa frågor och tycker att det är dem man kan och har lust att driva, men har inte lust att ta hela det politiska ansvaret, säger Peter Lilja.

Sverigedemokraterna har haft problem med tomma stolar länge. Under förra mandatperioden förlorade partiet kontrollen över 147 av sina totalt 612 mandat, på grund av brist på kandidater eller avhopp. Det resulterade i tomma stolar eller i några fall att platsen togs upp av en så kallad politisk vilde, som inte tillhör något parti.

Inför årets val hade partiet mobiliserat och hade fler kandidater än till förra valet, men med dubbelt så många mandat så saknas fortfarande nästan 160 namn i 97 kommuner, enligt tidningen Expo. Det är ett problem för Sverigedemokraterna, men för de andra partierna är det snarare en lättnad, menar Anders Sannerstedt, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

– För de andra partierna är det ju snarast en lättnad eftersom ingen av dem ju har tänkt sig att ta med Sverigedemokraterna i en majoritet och det blir ju något enklare ju färre sverigedemokrater det finns.

I några kommuner har partiet inte ställt upp alls, eftersom ingen velat kandidera, som i skånska Bjuv, men där fick partiet ändå nästan 13 procent av rösterna och fyra mandat. De kommer nu troligtvis att täckas upp av anhängare till den politiske vilden Allan Jönsson, som hoppade av partiet under förra mandatperioden och startade ett eget parti.

Men det gör inte så mycket, tycker säger Mikael Eskilandersson, som är ordförande för Sverigedemokraterna i distrikt Syd.

– Å andra sidan ligger Framstegspartiet vad jag förstår rent politiskt ganska nära oss och Allan har ju inte gjort så mycket under de fyra år som gått när han suttit för Sverigedemokraterna, så jag förutsätter att han inte kommer att göra så mycket de kommande fyra åren, så det har inte så stor betydelse, säger Mikael Eskilandersson.

Det är ett problem att partiet inte självt kan välja sina kandidater, utan får ta vad man får, menar han.

– Problemet vi kanske kan se när vi först kommer in på en ort är att vi får ta de företrädare som självmant ställer upp, vi kan inte handplocka som vi kan när vi växt och blivit ett stort parti.

Han säger att det är en barnsjukdom, som beror på att partiet växt så snabbt på kort tid, och det håller statsvetaren Anders Sannerstedt med om, men han menar också att partiet har svårare än andra att få medlemmar att arbeta aktivt.

– Det är tydligen väldigt få av Sverigedemokraternas väljare som är beredda att ställa upp för partiet, det kan hänga samman med att det inte är lika rumsrent och socialt accepterat att företräda Sverigedemokraterna.

Men väljarstödet ser inte ut att påverkas av bristen på representanter och turbulensen det medfört i flera kommuner.

– Hittills har det inte gjort det, väljarna verkar inte riktigt bry sig om detta utan man vill markera, oavsett, att det är ett parti man vill stödja, säger Anders Sannerstedt.