Sötningsmedel förändrar tarmfloran

0:24 min

En studie på möss visar nu att sötningsmedlet medverkar till att tarmbakterier förändras. Detta kan bidra till glukosintolerans och i förlängningen typ 2-diabetes.

Ett kalorifritt sötningsmedel som sackarin har uppfattats som nyttigare än vitt socker. Men nu visar israeliska forskare i en studie på möss att tarmbakterierna påverkas, inte främst det centrala nervsystemet som man tidigare trott.

– Tarmbakteriernas sammansättning verkar ändra sig, vilket på sikt tycks påverka kolhydratomsättningen och insulinfrisättningen. Så det här är intressant och spännande, säger Stephan Rössner, professor emeritus i hälsoinriktad beteendeforskning.

Vad är det som gör att du tycker den verkar intressant?

– Tanken på jättelång sikt är: Tänk om man kunde behandla fetma eller diabetes med antibiotika mot tarmbakterier som är ogynnsamma. Det är en svindlande tanke, men den är spännande, säger han.

Än så länge måste fler studier till för att visa att sackarin också påverkar tarmarna hos människor och inte bara hos möss.

Referens: Jotham Suez et al "Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota" Nature 17 sept 2014 doi:10.1038/nature13793