Amerikanska flygattacker oroar syrier nära Isis-fäste

2:15 min

Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson har träffat syrier som just kommit från staden Raqqa, där Isis har sitt starkaste fäste.

Bussen från Raqqa har just rullat in i huvudstaden Damaskus efter en drygt åtta timmar lång resa. Hårfrisörskan Rania, som egentligen heter något annat,  har stoppat ner sjalen som bara lämnar ett hål för ögonen i sin väska. Den hade hon på sig i de allra första vägspärrarna som kontrolleras av Isis.

– De tillåter inte att vi reser utan heltäckande kläder förklarar Rania, Isis kontrollerar hur vi kvinnor klär oss, bara deras religiösa musik är tillåten och rökning är förbjuden.

Jihadistgruppen Isis ser Raqqa som sin huvudstad. Den amerikanske presidenten Barack Obama har sagt att USA inte kommer att tveka att slå till mot Isis både i Irak och i Syrien. Rania har ingen sympati för Isis men talet om flygattacker gör henne orolig.

– Vi finns ju där också, hur ska de då kunna bomba, det är risk att fler civila dör medan Isis nog kan skydda sig, fortsätter Rania.

Den amerikanske presidenten har gjort klart att den syriska regimen och president Bashar al-Assad inte är en partner i kampen mot Isis. Här över Damaskus hörs de syriska stridsflygplanen på väg för att attackera rebellområden. En av männen från Raqqa tror att det får ödesdigra konsekvenser om USA inte samarbetar med Syrien.

– Om Amerika slår till själva kommer regimen att slå tillbaka mot dem, säger han.

En ny direktbuss ska återvända till Raqqa. Flera av passagerarna är rädda för att prata om det som händer i deras hemstad. En kvinna viskar att hon är orolig för bägge sidor, hon sneglar mot de syriska militärerna precis intill för att se om de lyssnar och lägger till att hon varken litar på Isis eller på den syriska regimen.