Hårt jobb väntar för förmodad minoritetsregering

2:28 min

För den nya regeringen väntar ett intensivt arbete för att få till en budgetuppgörelse. Det svåra är att få tiden att räcka till säger tidigare S-finansministern Pär Nuder.

Först ska Stefan Löfven väljas till statsminister i riksdagen. Sedan vidtar budgetarbetet, där det inte bara handlar om att bli överens i en förmodad S-MP-regering, utan också nå en uppgörelse med Vänsterpartiet för att få igenom budgeten i riksdagen. Den tidigare socialdemokratiska finansministern Pär Nuder är en van budgetförhandlare, och han säger att det svåraste nu är att få tiden att räcka till.

– Det är så otroligt komplicerat. Det rör sig om 1 500 miljarder kronor. Man ska göra ekonomiska bedömningar, prognoser och allt vad det kan vara. Så jag avundas inte de som har den här korta tiden på sig, säger Pär Nuder.

Däremot ser han det inte som ett stort problem att få Vänsterpartiets stöd för en budget. Något slags uppgörelse om vinster i välfärden kommer att krävas, tror Pär Nuder, men han säger samtidigt att problemet överdrivs.

– Det är en icke-fråga som jag bedömer det.

Men när det gäller vinster i välfärden, behöver man inte ha med några förslag om det, tror du?

– Jo, det tror jag att man måste ha. Men jag tror inte att Vänsterpartiet kommer att få diktera den frågan. De fick fem procent, någonting, i valet.

Pär Nuder satt länge i maktens absoluta centrum, han var dåvarande statsministern Göran Perssons statssekreterare från 1997, blev samordningsminister 2002 och var finansminister mellan 2004 och 2006. Under den här tiden var han med och förhandlade fram en rad budgetar med andra partier. Och han tror att det kommer att gå vägen den här gången också:

– Nu är det så att de som har ansvaret den här gången har gjort det tidigare. Magdalena Andersson var en av mina närmaste medarbetare. Och hon vet mycket väl vad det här handlar om, säger han.

Många har pekat på att den regeringskonstellation som är absolut mest sannolik nu – en minoritetsregering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet – blir ovanligt svag. Men det politiska systemet är gjort för att man ska kunna regera i minoritet, konstaterar Pär Nuder. Till exempel krävs det inte att en majoritet röstar ja till en statsbudget, bara att inget annat budgetförslag samlar fler röster.

Men det allra svåraste är inte att få politiken genom riksdagen, utan att få det dagliga arbetet i regeringen att fungera, säger Pär Nuder.

– Ja, för man ställs hela tiden inför frågor som inte är föremål för riksdagens prövning. Det kan handla om en instruktion till representationen i Bryssel, till utnämningen av en ny generaldirektör, till hur en katastrof ska hanteras, vad vet jag. Det är i detaljerna som det avgörs, säger Pär Nuder, tidigare socialdemokratisk finansminister, i dag konsult och styrelseproffs.