Flygkraschen i Kebnekaise lämnar spår i glaciär

1:43 min

Efter olyckan då ett norsk Herculesplan kraschade i Kebnekaise har forskare samlat in prover för att se hur flygbränslet påverkar en kall arktisk miljö.

När Herculesplanet för två år sedan kraschade i mot en av Kebnekaises branta bergväggar spreds vrakdelar, flygbränsle och motorolja ut över vintersnön på flera glaciärer. Fem personer dog i olyckan.

Nu försöker forskare från Tarfala forskningssstation, som ligger i närheten, ta reda på vad som händer med de föroreningar som flygbränslet orsakade.

– Det är ett unikt exempel på en förorening i en kall arktisk miljö. Våra resultat kan användas för att förstå hur andra sådana här spill skulle kunna utvecklas. Och om man möjligen kan åtgärda dem i framtiden, säger Gunhild Rosqvist som är föreståndare för Tarfala forskningsstation.

Forskarna har sett att en del giftiga kolväten i föroreningarna från olyckan, har följt med i snösmältningen och hamnat i vattendragen.

– Även om det varit i så låga koncentrationer att det varit ofarligt för djur och människor.

Men i år har de också sett att en del av föroreningarna har frusit fast i glaciärisen. Därför kommer det att finnas kvar i miljön en längre tid än om de bara hade funnits i snön.

Det här är insikter som kan bli viktiga i ett allt mer trafikerat Arktis.

– Med ökade transporter, ökad utvinning av naturresurser, olja och gas och så, så räknar vi nog med att det kommer att ske föroreningar.

Mer om forskningen vid Tarfala i Vetandets värld idag kl 12.10