Val 2014

Nya partier tar plats för att påverka makten

1:49 min

Det nya partierna Vår Framtid i Ånge och Nätverk Timrå gjorde succé i valet och fick nästan 14 respektive 7 procent av väljarstödet i sina kommuner. Partier som nu siktar på att göra ordentliga avtryck i politiken trots att de är långt ifrån majoritetsställning.

Hur mycket tror du att de mindre partierna kommer att kunna påverka? Diskutera!

Vår Framtid i Ånge fick 13,9 procent av rösterna i kommunen och tar därmed fem mandat i fullmäktige. I Ånge blev Vår Framtid det näst största partiet.

Partiets hjärtefrågor är att stoppa utflyttningen från Ånge kommun med ordentliga satsningar på glesbygden. Partiet vill skapa en utvecklingsfond där småföretagare, främst i glesbygd, ska kunna söka pengar till investeringar. Men också utvecklingskontrakt för att skapa tillväxt utanför huvudorten Ånge.

– Nu läggs mycket ner ute i byarna utanför Ånge. Till exempel skolor och bybutiker, säger Leif Edh. Man flyttar in till centrum men till slut när byarna är tömda överlever inte Ånge heller. Det är en utveckling som inte alls fungerar, säger Leif Edh gruppledare i Vår Framtid.

Nätverk Timrå lyckades också bra i valet där de fick 7,2 procent av rösterna. Partiet är en utbrytargrupp från Socialdemokraterna som tröttnat på kommunens dåliga skolresultat år efter år. Skolpengen till elevernas utbildning är också bland de lägsta i Sverige. Det vill Lotta Borg i Nätverk Timrå ändra på.

– Jag tycker det är förfärligt och vi måste börja satsa på barnen. Det är en stor fråga hur vi ska få fram mer pengar till skolan och vi vill därför höja skolpengen, säger Borg. Vi behöver verkligen satsa på vården också och vil vill inte se några fler vårdskandaler i Timrå. Det behövs mer personal därute för det är väldigt tungt inom vården, säger Lotta Borg i Nätverk Timrå

Men Socialdemokraterna har fortfarande makten i både Ånge och i Timrå. Så vilket inflytande kan de två uppstickarpartierna få egentligen?

– Vi hoppas på bra samarbeten med de övriga partierna, även med Socialdemokraterna, säger Lotta Borg i Nätverk Timrå. Vi ska lägga vår politik och försöka påverka de andra partierna. Att visa upp de goda exemplen och på så sätt få med de andra partierna, säger Leif Edh i Vår Framtid i Ånge