Finska gröna avgår efter kärnkraftsbeslut

2:15 min

I Finland beslutade regeringen idag att ge energibolaget Fennovoima fortsatt tillstånd att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki vid Bottenvikens kust. En väntad följd av beslutet blev att de gröna, som suttit med i regeringen sen 2011, nu lämnar koalitionen.

De gröna var inte de enda som röstade mot Fennovoimas kärnkraftsprojekt i dag. Det gjorde också flera ministrar ur andra partier, däribland den finske utrikesministern, som varit motståndare till den nya reaktorn sedan start.

– Det känns tungt, sade Finlands miljöminister, De grönas Ville Niinistö, vid en presskonferens i regeringskansliet på tisdagseftermiddagen.

– Vi hade gärna fortsatt i den här regeringen, vars samarbete vi har värdesatt, sade Niinistö vidare.

Redan i måndags kom beskedet från de gröna om att de tänkte avgå ur fempartiregeringen ifall en majoritet av statsråden röstade för fortsatt projektering av kärnkraftverket i Pyhäjoki. Beslut om ett nytt kärnkraftverk fattades redan innan de gröna blev regeringsparti, men konflikten har gällt den nu ändrade ägarstrukturen i kraftbolaget Fennovoima. Den andel som tidigare innehades av bland andra tyska Eon, har tagits över av det ryska bolaget Rosatom, som nu ska leverera den nya reaktorn till Finland.

De gröna har ansett att det är att betrakta som ett nytt projekt, och att Finland gör sig alltför beroende av Ryssland i sin energiförsörjning. Rosatoms delaktighet har blivit alltmer kontroversiell i takt med att läget i Ukraina har förvärrats, och omvärlden riktat sanktioner mot Ryssland. Sanktioner som Rosatom än så länge undsluppit.

Den avgående miljöministern Ville Niinistö väckte stor uppmärksamhet när han häromdagen uttalade sig i skarpa ordalag om sina regeringskollegor, i en intervju i tidningen Financial Times. Han antydde där att hans regering håller på att föra Finland in i en ny era av finlandisering - en nedsättande benämning på den undfallande utrikespolitik som Finland förde under Sovjettiden och kalla kriget, för att hålla sig väl med grannen Ryssland.

Finlands statminister Alexander Stubb betonade i sina kommentarer idag att planerna för Fennovoimas kärnkraftverk kommer att fortskrida.

– Fennovoima fortsätter, och det helt i enlighet med finsk lag och med finsk styrning, sade han.