VALET 2014

Blivande kommunalrådet: Därför ökade SD i Älvdalen

1:44 min

Socialdemokraten Peter Egardt, som lär bli nytt kommunalråd i Älvdalen efter maktskiftet i valet, är inte förvånad över att var femte älvdaling röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet.

Det blir maktskifte i Älvdalen. Socialdemokraterna får precis majoritet enbart tack vare Miljöpartiets enda mandat. Men Peter Egardt vill gärna prata med fler partier också.

– Jag tycker att det är värt att diskutera med mer än ett parti, men medlemmarna får avgöra det på söndag, säger han.

Det finns dock ett par frågor som kan sätta stopp för ett bredare samarbete. Till exempel valfriheten inom äldreomsorgen, som förra majoriteten drev igenom och som ska starta efter nyår. Den vill Socialdemokraterna riva upp.

– För vi vill ha en kommunal hemtjänst, med bra kvalitet.

Däremot tror Peter Egardt att de andra partierna är med på att ta tillbaka fritidsgårdarna i kommunal regi. De stängdes ju för några år sedan, och i Älvdalen drivs de i dag med hjälp av föräldrar.

– Vår ambition är att ha en långsiktig lösning, och då kan det inte bygga på frivillighet.

Än så länge håller alltså Socialdemokraterna dörren öppen för alla andra partier i Älvdalen. Utom Sverigedemokraterna, som i och för sig inte heller lyckats få fram några lokala representanter. Åtminstone inte hittills.

Ändå gick Sverigedemokraterna framåt i kommunen, och i riksdagsvalet röstade var femte älvdaling på SD.

Det ser Peter Egardt som en logisk följd av att de andra partierna - även hans eget - har struntat i de frågor som är viktiga för alla som bor i glesbygden.

– Det handlar om att det ska finnas ambulanser och sjukvård och att pensionärer ska ha en vettig levnadsnivå, till exempel. Om ett parti har svar på de frågorna så är det fullständigt självklart att de får rösterna, säger han och fortsätter:

– Och vi kommer få ännu mer svar i nästa val om vi inte kan få våra partier, vi som är etablerade, att förstå och diskutera de här frågorna på ett sätt så att folk begriper. Vi ska ha svar på de här frågorna också.