Allt populärare med borgerligt dop

1:44 min

Endast hälften av alla nyfödda barn döps i dag i svenska kyrkan, och alternativen blir allt vanligare. I Västerås har möjligheten att borgerligt ge sitt barn ett namn funnits sedan i våras.

Caroline Närhi är borgerlig namngivningsförättare i Västerås stad, och har än så länge hunnit med att döpa sex barn med ett borgerligt dop. Varför väljer då människor att döpa sina barn utanför kyrkan?

-- Jag tror att det beror på att dopet är kyrkans ceremoni. Känner du dig inte helt hemma i kyrkan så tror jag att många föräldrar funderar på om de ska hitta på någonting själva, eller om man kan få mer professionell hjälp för att göra det, säger Caroline Närhi.

Hon tror även att popularitetet för borgerliga dop kan komma att öka framöver.

– Ja, det tror jag. Jag tror att människor har ett behov av att högtidligt samlas kring någonting.

Just nu står ett tiotal personer på tur för att borgerligt döpa sitt barn. En av de som redan gjort det är Johanna Lindeberg som valde att döpta sin dotter i juni.

– Det är ju för att välkomna barnet till världen. Och ja, för att tala om vilket namn barnet ska bära. Många väljer att gå ur Svenska kyrkan, och då är ju inte ett kyrkligt dop välkommet.

Patrik Rehn, som i somras valde att döpa sin dotter i familjens egna trädgård, är inne på samma linje som Johanna Lindeberg.

– Under ett dop ber du ju till gud bland annat och det kan inte jag göra med själ och hjärta. Jag tror inte på en gud på det sättet. Så det känns fel. Men att ha en ceremoni för att min dotter ska få uppmärksammas och få ett namn, det kändes otroligt fint.