Handskrivna röster svåra att bedöma

1:20 min

Hittills har drygt 2 600 handskrivna röster på småpartier registrerats. De kan vara svårbedömda, särskilt när det liknar etablerade partier, som Parti S eller Feministiskt alternativ.

– Vi kan aldrig välja åt väljaren. Vi måste klart och tydligt förstå vad vad väljaren vill och det får inte vara några som helst oklarheter, säger Anita Attersand, valsamordnare vid Länsstyrelsen i Stockholms län.

Störst av de handskrivna rösterna på småpartier är Partiet det fria, följt av Kalle Ankapartiet och Satanistiskt Initiativ. Många av de 2 600 rösterna som hittills registrerats verkar skämtsamma, som Zlatanpartiet, Bajenpartiet och Jesus, och de räknas då som röster på "Övriga partier".

Men det finns också många röster som skulle kunna vara missuppfattningar eller felstavningar, som Moderat parti, Parti M och Parti vänster. Ett antal olika varianter finns också av Feministiskt parti och Feministiskt alternativ. Och även om man inte måste stava rätt, så måste det vara tydligt vad väljaren menar, säger Anita Attersand.

– Fi godkänner vi. Står det M, S och C så godkänner vi, och har man stavat fel på ordet feministiskt så godkänner vi det också. Men det måste vara initiativ efter, för det kan ju vara många partier som tycker att de är feministiska så det är svårt att veta, säger Anita Attersand, valsamordnare vid Länsstyrelsen i Stockholm.

Länsstyrelserna har två månader på sig efter valet att registrera alla de handskrivna rösterna.