Sköterskor söker efter ebolasmittade i husjakt

1:49 min

I det eboladrabbade Sierra Leone har myndigheterna infört ett tre dagar långt utegångsförbud. Under tiden ska hälsovårdsteam gå från hus till hus i hela landet för att se om man hittar ebolasjuka.

– Vi går från hus till hus för att kontrollera om det finns ebolasjuka, säger sköterskan Aminta Mansaray.

Under tre timmar på förmiddagen har hon hälsat på hos hundra hushåll. Hittills har hon inte hittat någon ebolasjuk. I varje gathörn står militärer som stoppar alla som inte lyder utegångsförbudet. Men det är inte enbart för att hitta sjuka och föra dem till sjukhus som hon åker runt.

– Vi berättar att de måste tvätta händerna och om någon får feber, kräks eller får diarré ska de gå till hälsocentren, säger sköterskan Aminata Mansaray.

Hon är själv väldigt mån om att arbetet blir utfört men att det kan vara livsfarligt. Skyddet som hon  och hennes kollegor använder är inte samma heltäckande rymdliknande utrustning som Läkare utan gränser bär. Istället har de masker som bara täcker näsa och mun.

– Det här är att leka rysk roulette med hälsopersonalen, säger Raina MacIntyre, australiensisk professor i infektionssjukdomar. Han vill att Världshälsoorganisationen ändrar sina riktlinjer.  

– Jag bryr mej om hälsoarbetarna och om de dör. Jämfört med de oprövade läkemedlen och vaccinerna så är de heltäckande skydden billiga, säger professor Raina MacIntyre.