Kraftig kritik mot polisen i Västernorrland

1:49 min

Rikspolisstyrelsen kritiserar polisen i Västernorrland för att man beskrivit två misstänkta inbrottstjuvar, att de hade romskt- respektive baltiska utseenden. Kritiken kommer efter en anmälan från regeringens kommission mot antiziganism som idag också JO-anmält polisledningen i Västernorrland.

Det var i mitten av augusti som ett bostadsinbrott skedde och ett vittne pekade ut tjuvarna att de hade romskt- respektive baltiska utseenden. Signalement som polisen sedan spred på sin hemsida.

När P4 Västernorrland berättade om det här fick också regeringens kommission mot antiziganism reda på händelsen och anmälde polisen i Västernorrland till Rikspolisstyrelsen. För just sådana uttalanden kan sprida sterotypa fördomar mot folkgrupper, menar kommissionen.

--Vi har tittat på ärendet och kommit fram till att texten strider mot det regelverk som vi har inom polisen, säger Sandra Hultgren biträdande kanslichef på Rikspolisstyrelsen.

Nu kommer alltså kritik från Rikspolisstyrelsen riktad mot polisledningen i Västernorrland för att ha skrivit och godkänt texten.

– Vi tar naturligtvis till oss av kritiken och vi kommer på lämpligt sätt att anpassa oss till den framöver, säger Tomas Nilsson tillförordnad länspolismästare i Västernorrland.

Känns det som att Rikspolisen tagit er i örat på något sätt?

– Nej det kan jag inte säga. Vi är medvetna om att just det här ärendet var beslutat under en snabb operativ operation och att man ka ha olika synpunter på ett sånt ställningstagande tycker inte jag är konstigt, säger Nilsson.

Kommer ni att lyfta den här frågan till er personal?

– Givetvis kommer vi att göra det.Vi kommer att gå genom detta noga i polisens ledningsgrupp och vi kommer att kommunicera ut, vad vi kommer fram till, på ett bra sätt, säger Tomas Nilsson tillförordnad länspolismästare i Västernorrland.


På Rikspolisstyrelsen har man låtit sitt etiska råd titta på ärendet och kommit fram att det är allvarligt att en polismyndighet skriver information som kan sprida fördomar.

– Det är klart att det är allvarligt, säger Sandra Hultgren på Rikspolisstyrelsen. Dom här reglerna finns ju till för att vi ska genomföra vårt arbete korrekt enligt den lagstiftning vi har. Det är viktigt att alla som jobbar inom polisen känner till riktlinjerna och jobbar utifrån dom, säger Sandra Hultgren biträdande kanslichef på Rikspolisstyrelsen.