Växjö

Dyra villor i Växjö - svårt att hitta boende

1:43 min

Villapriserna i Växjö skjuter i höjden och det blir allt större konkurrens om de villor som är till salu. Per Harrysson och hans sambo har letat hus i flera år och vittnar om svårigheterna med att hitta ett boende.

– Det blir svårt och det blir svårare och svårare. Man trodde en period i början att priserna skulle gå ner eller åtminstonde stanna på samma nivå, men det har skjutit i höjden. Det är helt galet.

Per Harrysson och hans sambo bor med två små barn i en lägenhet i Växjö, efter sex år och ett 50-tal besök på olika husvisningar har de ännu inte hittat något hus, eftersom det i slutändan blivit för dyrt. Fastighetsbyrån som varje år värderar en genomsnitts-villa bekräftar prisuvecklingen. 2012 kostade en normalvilla på Teleborg 2 100 000 kronor, samma villa värderades i år till 2 500 00 kronor, berättar mäklare Jonas Mangusson.

– Generellt sett är det ganska mycket. Vi har nog en högre prisuppgång här än vad vi har i snitt i Sverige för det här är en expansiv stad och många vill flytta hit.

Märker du av en viss uppgivenhet bland de som tittar på hus nu jämfört med ett par år sedan?

– Ja, det gör jag. Vi träffar ju folk på visningar hela tiden och efter fem, sex gångar får man känslan av att de är uppgivna, därav har det blivit lite mer vanligt att man försöker göra lite mer diskreta affärer genom att kanske ringa mäklaren och fråga om finns det någon som ska sälja och försöka komma till innan den stora visningen, säger Jonas Magnusson.

Per Harrysson säger att den här metoden ofta är den enda möjligheten för att ge sig in i budgivningen.

- Det är så oerhört liten chans att du har möjlighet att ta hem den. Det är definitivt så vi resonerar.