Kommunalrådet om sin ungdom i Karlstads kriminella värld

12 min

Det som inte syns, så hette moderata kommunalrådet Marléne Lund Kopparklints självbiografiska bok som gavs ut för två år sen. Där kom hon ut som maskrosbarn och delade öppenhjärtigt med sig av sin traumatiska uppväxt i en missbrukarfamilj. Nu finns uppföljaren Maskrosflickan.

I den nya boken får vi uppleva Marlénes ungdomstid i Karlstads kriminella värld, bland knarklangare och värstingar. Efter att ha våldtagits som 12-åring blir bokens huvudperson själv alkoholist och missbrukare. Samtidigt fortsätter hennes kamp för att ta hand om sin egen mamma. En hopplös kamp hon inte ens kan lägga åt sidan när hon själv får barn som tonåring. 

Det är med en brutal ärlighet Marléne Lund Kopparklint berättar om sig själv och sina närmaste, under fingerade namn. Något hon gör för att synliggöra samhällets maskrosbarn.
- Jag vill få ut ett budskap om att de här människorna finns runt omkring oss, och vi behöver lyfta ämnet. Det ligger mycket skuld och skam kring det, men jag känner mig så pass trygg idag att jag klarar av det här, säger Marléne Lund Kopparklint.