Kristider för svenska mjölkbönder

1:46 min

Nu slår Rysslands handelsstopp mot de svenska mjölkbönderna. Det senaste halvåret har mjölkpriset till många av landets bönder sjunkit flera gånger, och mjölkpriserna på världsmarknaden fortsätter att falla på grund av ett större utbud och en svagare efterfrågan.

Mjölkproducenten Åsa Augustsson i Istrum utanför Skara är orolig för framtiden.

– Många börjar bli väldigt uppgivna. Många ger upp snart. Det kommer bli många som lägger av är jag rädd. Vi kommer snart inte ha några mjölkproducenter kvar i det här landet, om inte något dramatiskt sker, säger hon.

Åsa Augustsson och hennes man har en gård med drygt fyrtio mjölkkor. När mjölkpriset till producenterna steg i början av året trodde hon att det skulle bli en tid av ekonomisk återhämtning, efter tidigare perioder med dålig lönsamhet.

– Många började kanske få en liten förhoppning att det skulle gå att fortsatta ett tag till. Men sen var det som att slå undan benen igen då, säger hon

Under våren började priset på mjölk att sjunka igen. Majoriteten av landets mjölkbönder tillhör Arla. Och priset som bönderna får för mjölken av mejeriföretaget har sedan april i år sjunkit med knappt 50 öre per kilo mjölk, till 3,17 kronor per kilo. Perioden med ett högre mjölkpris blev för kort för att många mjölkföretag skulle ha möjlighet att återhämta sig ekonomiskt,  visar LRF:s mjölkekonomirapport som släpptes nyligen.

En av de främsta anledningarna till att priserna sjunker är de fallande mjölkpriserna på världsmarknaden.

– Svensk mejerimarknad är väldigt stark sammanlänkad med mejerimarknaden globalt sett. Det innebär ju att prisförändringar på den globala marknaden får genomslag i EU och även i Sverige, säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket.

Han får medhåll av Palle Borgström, ordförande för LRF Mjölk, som också ser att konflikten mellan Ryssland och Ukraina spelar in.

– Ovanför den här ganska pressade marknadssituationen så kommer krisen i Ryssland, och att Ryssland har stängt sina gränser för import, bland annat mejeriprodukter, säger han.

För fem år sedan fanns drygt 6 000 mjölkbönder i Sverige, i dag har 1 500 av dem försvunnit. Åsa Augustsson tror att den kommande tiden kommer att bli fortsatt tuff för landets bönder.

– Många större gårdar har väldigt hög skuldsättning. Det är ju bara några år sedan som det hette att man skulle bygga ut och man skulle bygga ut. Det pushades som bara den. Många hoppade på det här tåget vilket de får problem med i dag när det ser helt annorlunda ut, säger hon.