Många utredningar läggs ner när vittnen tiger

1:19 min

Rädda vittnen har blivit ett växande problem för rättssystemet. I en enkät som gjorts av radioprogrammet Kaliber svarar åtta av tio polisutredare att de tvingats som lägga ner förundersökningar eftersom vittnen inte vill berätta om brotten.

12.00: Lyssna på Kaliber i P1

– Det har varit allt från personrån och det har varit något misshandelsfall också där vittnena säger att man inte har sett något, men det är uppenbart så att när man har varit på platsen har man inte kunnat undvika att ha sett någonting. Det är besvärande tycker jag, säger Anders Nilsson som är polisutredare i Malmö.

Kaliber har frågat över 100 polisutredare i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala om de tvingats lägga ner en utredning de senaste två åren på grund av att vittnen eller målsägande inte vill ställa upp och berätta om dom brott dom sett.  Drygt 60 procent har svarat.

Åtta av tio polisutredare uppger att dom har tvingats lägga ner polisutredningar, och nio av tio av dem uppger att det är ganska vanligt eller att det händer då och då. I undersökningen berättar polisens utredare om hur situationen har förändrats.

"Det har blivit vanligare att ’vanliga’ personer inte vill prata med polisen eftersom de vill undvika eventuella problem."

"Det är svårare att få ’vanligt folk’ att vittna. Förut var det besvärligt eller omöjligt i gängmiljöer men detta har spridit sig”.

– Jag tycker det borde vara en självklarhet att är man på en plats där ett brott begås så skulle det vara naturligt del att säga visst att jag såg detta och vill berätta hur det gick till för nästa gång kan det vara jag själv som drabbas, säger polisutredare Anders Nilsson.