Utredningar läggs ner när vittnen tiger

1:09 min

Poliser i Uppsala och de tre storstäderna tvingas lägga ned förundersökningar för att vittnen eller målsägande inte vill berätta.

Det här visar en kartläggning som Sveriges Radios granskande program Kaliber gjort.

– Vid grova brott där man vet att det varit mycket folk på platsen, så kan man lätt se en tendens att folk inte ställer upp direkt och vittnar, säger Thomas Bull vid Malmöpolisen.

– Det innebär ju tyvärr väldigt ofta att brotten inte går att klaras upp. Då kan man misshandla varandra, man kan råna varandra på gatan. Man kan bete sig utan att polisen kan göra något åt det, säger Malmöpolisen Christian von Malmborg.

Problemet är spritt. Det visar en granskning som Sveriges radios Kaliber har gjort genom att man har kontaktat 115 polisutredare i Uppsala, Stockholm, Göteborg, Malmö. 60 procent av dem har svarat.

I enkäten svarar åtta av tio polisutredare har de senaste två åren tvingats lägga ned förundersökningar för att vittnen eller målsägande inte vill berätta vad de sett eller vad de varit med om. Nio av tio säger att det händer ganska ofta eller då och då.

En majoritet säger dessutom att situationen har förändrats senaste tio åren - det har blivit värre. Antalet rättegångar som ställs in för att vittnen inte dykt upp har också i nära fördubblats på fem år, visar siffror från domstolsverket.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sverigesradio.se