Vittnen vågar inte berätta

1:24 min

Åtta av tio polisutredare har de senaste två åren tvingats lägga ned förundersökningar för att vittnen eller målsägande inte vill berätta om brotten. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort genom en enkät till bland annat utredningspoliser i Malmö.

Ett av fallen där det, trots att många bevittnade händelsen, var svårt för polisen att få vittnesuppgifter var vid den uppmärksammade misshandeln på en gångbro i Kroksbäck. Christian von Malmborg var en av de poliser som var först på plats.

– Det är alltså ingen som vill prata med oss. Många tittar bort när vi kommer, några går när vi kommer och många säger bara att de inte vill prata. Det är en stor frustration. Jag ser ju framför mig kanske 30-40 potentiella vittnen varav hälften kanske till och med skulle kunna peka ut med namn vem som gjort det och ingen vill prata, säger han.

Drygt 100 utredare hos polisen i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala har svarat på Kalibers frågor. Poliserna uppger bland annat att man kan se att det problem man tidigare haft i gängmiljöer, där det kan vara svårt att få vittnen att berätta, nu också har spridit sig till det övriga samhället.

Många av dem som bor i området som den uppmärksammade misshandeln på gångbron inträffade berättar för Kaliber att de inte skulle våga vittna, eftersom man inte kan vara anonym och för att man är rädd att inte få skydd av polisen. Anders Nilsson som är utredare på polisen i Malmö tror att det finns saker att göra för att vittnen ska känna sig tryggare.

– Det finns ju fall där vittnet och den misstänkte går in genom samma dörr och sitter i samma korridor. Det kanske inte känns så bra för vittnet. Vi skulle kunna titta på detta lite mer och kanske ge mer stöttning. Och vi måste kunna ha större möjlighet att kunna hjälpa vittnena än vad vi har idag. Vi gör det redan idag men jag tror att vi kan göra mer, säger han.