Bästa tipsen för skärpan

Allt du behöver veta om knivar

6:21 min

Bra knivar är både statussymboler och praktiskt att ha i köket. Men det gäller att ta hand om sina knivar så att de behåller skärpan.

Hör Johan Almling, som ger sina bästa råd om knivar hos Lasse Bengtsson och kolla in tomattricket - Det kallar han en vass kniv!

– Ett bra grundset är fyra knivar. Den första är kockkniven som har ett blad som normalt är minst 17-18 cm. Kockarna vill ofta ha 21 eller 24 centimeter långa knivar. Och bladet ska vara så högt att inte knogarna slår i skärbrädan när man hackar. Kniv nummer två är skalkniven. En mindre kniv till vitlök, tomater, skära loss broccoli- och blomkålsbuketter och annat finlir. Kniv nummer tre är en brödkniv som är tandad på längden. Och kniv nummer fyra kan vara en filékniv som ska vara flexibel. Bra till fisk och när man ska putsa kött. Eller en grönsakskniv med 12-15 cm blad.

En barnkniv har du med dig också?

– Numera är det många barn som vill hjälpa till i köket. Och barn som hjälper till med maten äter också det som lagas utan tjat. Sedan några år finns en kniv specialanpassad för barnhänder med tryggt grepp och som inte är spetsig. För ett barn är det mycket roligare att hjälpa till om det är på riktigt, och inte stå och försöka skära med en smör- eller plastkniv.

Hur kan en slö kniv påverka matlagningen?

– Dels är det mycket lättare att slinta och skära sig med en slö kniv. Sedan smakar maten bättre om man använder en vass kniv. Har man köpt en fin köttbit till helgen för 500-600:-/kg och sedan skär upp den med en slö kniv så skadas fibrerna i köttet och köttsaften rinner ut. Man får en torr och tråkig köttbit. Med en vass kniv sluts cellerna och köttbiten förblir saftig.

Men kan man slipa sina knivar själv eller måste man lämna in dem professionellt?

– Att slipa med sten är mycket lättare än vad många tror, säger Johan Almling. 

Vilka är skillnaden mellan slipa och bryna?

– Stålknivar har en skäregg på ca 0,2-0,4 mm. Det är denna skäregg som man bryner. Med tiden (ca 10-20 ggr) blir skäreggen nedbrynt och kniven går inte att få vass igen. Då behöver man slipa fram ett nytt skäregg. Antingen hos en professionell knivslipare eller med en slipsten. Nackdelen med att lämna knivarna till en professionell knivslipare är att de använder slipband som slipar ner knivbladet 2-3 mm vare gång. Med en slipsten så behåller bladet sin form, säger Johan Almling.

* Låt inte knivarna ligga löst i lådan.

* Diska dem för hand - inte i maskin.