Fulla älgar - myt eller sanning?

1:27 min

Så här till hösten kommer ofta nyheter om älgar som blivit fulla och aggressiva av att äta jästa äpplen. Men i forskarvärlden tycks man luta åt att berusade älgar är en myt.

För några år sedan blev en svensk älg världskändis när den jagade äpplen och fastnade i ett äppelträd på Särö utanför Kungsbacka.

Men för att hitta forskning om fulla älgar har Vetenskapsradion ringt runt till ett tiotal forskare. Det visar sig att många tror att det hela är en myt, att älgar är för stora och alkoholhalten i jäst fallfrukt för liten för att ge den effekt som beskrivs.

En som själv varit nyfiken och frågat runt bland kollegor är Petter Kjellander, professor på SLU och expert på vilda djur.

– Jag har ändå frågat mig för lite grann. Och ingen av de fysiologer som jag pratat med har hittat eller läst några rapporter som bekräftar den här alkoholteorin, säger han.

En alternativ förklaring skulle vara att älgar blir aggressiva när de vill försvara sina äppelhögar, och att vi människor är för snabba med att läsa in mänskligt beteende i djuren.

Petter Kjellander är noga med att han inte vet svaret, och vill inte heller helt avfärda fulla älgar. Faktum är att det verkar som att ingen har tagit blodprov på älgar, eller på annat sätt kollat om de kan bli berusade på jäst frukt.

– Anledningen till att du får de svaren är att ingen har hållit på med det. Utan det är väl en sanning som har uppstått eftersom den upprepats så många gånger i media, säger han.

Mer om berusade djur i dagens Vetandets värld klockan 12.10