WCIP FN:s världskonferens för urfolk

Slutdokumentet på svenska och samiska

Ett av de viktigaste målet med FN:s världskonferens är att se till att innehållet i FN:s Urfolksdeklaration från 2007 blir verklighet. Nyligt antogs resolutionen i New York, som ska stärka urfolkens rättigheter. Här kan du läsa slutdokumentet som antogs - både på svenska och nordsamiska.

Slutdokument består av 35 punkter som anger på vilket sätt staterna ska främja urfolkens rättigheter. Sameradion har med hjälp av en översättningsfirma tagit fram en svensk version av slutdokumentet. Det här är alltså inte en officiell översättning av slutdokumentet. 

Samtidigt har YLE Sápmi tagit fram en nordsamisk version av slutdokumentet. Du kan läsa både den nordsamiska och svenska versionen genom att klicka på länkarna här i artikeln.

Kravet om att ingrepp i urfolks landområden inte ska kunna genomföras utan att urfolk har samtyckt till det, är ett av de viktigaste paragraferna i slutdokumentet.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio