Därför kom SD:s valframgång som en överraskning

2:53 min

Inför valet var Sverigedemokraterna underskattade i opinionsmätningarna och valframgången kom som en chock för många. Partiets stöd är svårt att mäta säga statsvetaren Maria Solevid.

– Det är svårt att veta exakt att varför det blev så, men man kan tänka sig två anledningar. En del för ju fram att det finns någon typ av skämsfaktor att säga att man ska rösta på SD vid opinionsmätningar, och den andra är att det kan vara svårt att få tag på SD:s väljare - alltså att de kanske i lägre utsträckning vill vara med i partisympatiundersökningar, säger Maria Solevid.

När SVT publicerade sin vallokalsundersökning på valkvällen så visade den att Feministiskt iniatiativ skulle klara sig över riksdagsspärren och att Sverigedemokraterna skulle få omkring 10 procent av rösterna. Men det slutliga resultatet blev annorlunda. Redan när det preliminära resultatet redovisades några timmar senare hade Fi tappat sin riksdagsplats och Sverigedemokraternas väljarstöd hade klättrat till nästan 13 procent.

På sociala medier var det många som uttryckte både besvikelse och förvåning över resultatet. Så här skrev några användare på Twitter:

Det känns så tungt just nu. Det är svårt att hålla tillbaka tårarna. I morgon vaknar Sverige upp till en mörk framtid.  Linus E Ohlson

Det här är en väldigt sorglig dag för Sverige.  Donald Linderyd

Dagen efter valet var det dessutom många som skrev att de hade röstat annorlunda om opinionsmätningarna legat närmare det faktiska valresultatet, men det betvivlar Maria Solevid, statsvetare vid Göteborgs Universitet.

– Exakt hur man påverkas av opinionsmätningar är svårt att säga, men i det här fallet hade ändå Sverigedemokraterna ett högt stöd. Och om man nu tyckte att det var viktigt att motverka SD så hade man nog ganska goda grunder att göra det ändå. Jag tror inte att det beslutet skulle sett annorlunda ut om de låg på 10 eller 13 procent, säger Maria Solevid.

Maria Solevid säger att det är ett känt problem bland statsvetare att det är svårt att mäta Sverigedemokraternas väljarstöd, och hon säger att det är problematiskt att vissa människors åsikter verkar falla bort när de genomför sina mätningar.

 – Vi vet att de som svarar ofta är mer intresserade av politik. Det är vanligt att många tänker "Varför ska jag svara på den här undersökningen när jag inte är intresserad av politik?". Men det är lika viktigt att personer som röstar A som röstar B eller någon som är intresserad och någon som är ointresserad av politik är med och besvarar undersökning, för får man en skevhet där så påverkar det resultatet, säger Maria Solevid.