Lund

Solcellstak ska täcka el för 30 villor

2:34 min

Europas största solcellsanläggning finns nu på ett tak i Lund. Den är en del av kommunens hållbarhetsarbete och invigdes tidigare idag.

Företrädare från Akademiska Hus som drivit projektet bjöd i förmiddags in ett tiotal journalister till invigningen. Den ägde rum på taket till Maskinteknikhuset som hör till Lunds tekniska högskola.

Efter varma septemberdagar var det idag ironiskt nog väldigt molnigt när Li Lövehed, energistrateg, visade upp solcellerna.

- Totalt sett är det 850 kvadratmeter solceller som är placerade på olika tak och olika sektioner. Det är på ett tak som redan fanns här från början så det är effektivt, säger Li Lövehed.

Anläggningen är den första och den största i sitt slag i Europa. Den kommer producera 150 000 kWh per år. Elen skapas via en helt ny typ av solceller.

- De här solcellerna fungerar som en klassisk solcell med skillnaden att den även använder reflektionen från taket vilket gör den dubbelsidig. Den ökar därför sin effektivitet med tjugo procent, säger Magnus Jeppson, energichef på Kraftringen som byggt anläggningen.

Produktionen från solcellerna motsvarar årsbehovet av hushållsel för 30 villor.

Jämför man det med vindkraftverken som kan skapa el till flera tusen hushåll så är det fortfarande inte lika ekonomiskt lönsamt.

Men enligt VD Sylvia Michel på Kraftringen är det inte det som är huvudmålet.

- Det är en investering på många andra sätt, främst miljömässigt och även socialt. Det är inte bara ekonomiskt utan handlar om hållbarhet, säger Sylvia Michel.

Investeringen är värd 2 miljoner kronor och är en del av Lunds kommuns hållbarhetsarbete.

- Det är fortfarande förhållandevis dyrt men vi kommer komma till en punkt då det börjar bli lönsamt, säger Li Lövehed.

- Inom femton års tid har det här återbetalat sig. Anläggningen har en livslängd på 40 år så resterande 25 år kommer det att bli en plusaffär, säger Magnus Jeppsson.