Dramatisk ökning av flyktingar till Europa

1:24 min

Antalet flyktingar som försöker ta sig till Europa över Medelhavet har mer än fördubblats hittills i år jämfört med förra året. Också antalet döda har ökat dramatiskt och en ny flyktinggrupp är unga från Gaza, visar siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR.

Carlotta Sami på UNHCR i Italien är bekymrad över ökningen.

– Vi är chockade och mycket bekymrade. Antalet människor som försöker ta sig till Europa över Medelhavet har ökat kraftigt, säger hon.

Sedan i januari har över 150 000 människor tagit sig till Europa över Medelhavet, det är mer än dubbelt så många som under hela förra året. Men resan är förenad med livsfara. Desperata människor som trängs ihop i alldeles för små båtar med bara ståplatser som ska försöka trotsa Medelhavets krafter. Hittills i år har 3 000 människor drunknat, jämfört med 600 hela förra året.

Många som flyr kommer från Syrien, Mali och Eritrea men nu har UNHCR noterat en dramatisk ökning av framförallt unga män från Gaza. 23-årige Mahmoud Abed är en av alla unga män från Gaza som noga planerat sin flykt först genom tunnlar ut ur Gaza för att sedan kunna gå ombord på en båt i Egypten.

– Jag känner att min framtid rinner bort mellan fingrarna utan att jag kan göra något, säger Mahmoud Abed.

Han ser ingen framtid i Gaza, där han har jobbat som snickare och aluminium-montör, men verkstäderna där han har jobbat har stängt på grund av de återkommande krigen. Under det senaste kriget jämnades hans föräldrars hus med marken, berättar han.

– Vi förlorade allt utom kläderna vi hade på oss. För första gången i mitt liv säger till och med min mamma åt mig att ge mig iväg - förr grät hon när jag pratade om att sticka - nu säger hon åk! Och jag ska göra det. För jag är bra på att simma, jag kommer att klara mig, säger Mahmoud.

Hans dröm är att slutligen komma till Sverige.

– Jag måste bara jobba ihop pengarna - det kostar 1 500 dollar att komma ut ur Gaza - man får muta en egyptisk polis på andra sidan så att man säkert kommer igenom tunnelvägen. Polisen ser sen till att man kommer till Alexandria och där får jag betala igen för att ta en båt. Jag är medveten om riskerna, men jag är bra på att simma.

Mahmoud Abed är en av många, många som riskerar sitt liv för att ta sig till Europa. Carlotta Sami på FN:s flyktingorgan UNHCR säger att man vädjar till Europa att öka sin räddningsorganisation till havs för att kunna rädda fler liv. Men också att tillåta fler flyktingar att ta sig till Europa lagligt.

– Vi behöver en helt ny strategi där åtminstone de med flyktingstatus får komma till Europa för skydd säger Carlotta Sami.