Här gjuter Robert Gustafsson sin guldnyckel

7:05 min

I november får en lycklig skaraborgare ta emot kulturstipendiet Guldnyckeln.

Komikern Robert Gustafsson kommer i höst dela ut den första upplagan av Guldnyckeln - ett helt nytt kulturstipendium i hans namn till unga kreativa förmågor från Skaraborg. Nyckeln är en symbol för Robert Gustafssons egna år som ung i Skövde då han fick nycklar till teatern, radion och flera skolor- och idag var det dags att gjutas.

- Det var en upplevelse, het massa, lava och sådant där som man bara sett på film. Men det var spännande, jag tror jag gjorde rätt, jag fick inga bannor alls, men enorm coachning, säger han till P4 Skaraborg precis efter gjutningen.

Sedan han berättade om stipendiet har många ansökt om det.

- Det har varit ett jättestort intresse! Det som är positivt är att det är ett tecken på hur mycket aktivitet det finns där ute, säger han och säger att han inte kommer ha beslutsångest över vem som ska få stipendiet, utan tycker det är roligt.

Guldnyckeln ska delas ut för första gången i november på den nya Kulturgalan i Skövde. Samtidigt som både Kulturhuset och Robert Gustafsson själv firar 50 år. Förutom nyckeln kommer stipendiaten också få pengar men än är det inte känt hur mycket det handlar om.

- Det bestämmer min revisor, säger han.