Rasism och feminism delas mest på sociala medier

1:47 min

Brukar du dela artiklar, filmklipp eller musikvideos? Nu har forskare kollat på vad det är som delas mest i sociala medier. Och det är inte kattvideos.

Det är framför allt politik som delas på sociala medier. Stora ämnen som rasism, feminism och partipolitik hamnar högst upp i listan med engagerande toppnyheter.

– Det kan ju finnas en fördom ibland om att folk bara delar skojiga klipp och kattvideor. Det jag tyckte var intressant var just att det politiska innehållet är så engagerande, säger Sara Ödmark som är adjunkt i journalistik och har skrivit en rapport om nyhetsdelning i sociala medier. 

I studien tittade hon och Ingela Wadbring på vilka nyheter som delades mest per dag under våren. Kvällstidningarna dominerar och det är främst nyhetsartiklar som delas, säger Sara Ödmark, men även opinionsartiklar och krönikor står starka.

Hon tror även att den massiva delningen ställer högre krav på läsaren:

– Traditionellt sätt har man behövt vara läskunnig för att kunna ta del av information, i det nya informationslandskapet är det inte säkert att det räcker. Man måste utveckla en typ av mediekunnighet, som handlar mycket om källkritik, säger hon.