Valet 2014

SD starkast där FI är svagast

2:02 min

Ju längre bort från Stockholms innerstad man kommer desto mer ökar stödet för Sverigedemokraterna. När det gäller Feministiskt initiativ är förhållandet det omvända.

Vad tror du att skillnaderna beror på?

– Jag röstade på Sverigedemokraterna på alla nivåer. Det har ingenting att göra med rasism, för jag tycker självklart man ska hjälpa människor i nöd men inte så ens eget land blir ett sämre land, säger Karolin Söderberg som bor i Nykvarn.

Nykvarn ligger i utkanten av Stockholms län. Kommun har  9 500 invånare. Av dem röstade nästan var femte på Sverigedemokraterna i valet till riksdagen. Det gör Nykvarn till den kommun i länet där Sverigedemokraterna fick störst andel röster - nästan 18 procent.

Men Sverigedemokraterna gick bra i flera andra kommuner som också ligger i utkanten av länet -  som Nynäshamn, Norrtälje och Sigtuna.

Däremot minskar stödet för Sverigedemokraterna ju närmare Stockholms innerstad man kommer. Inte så konstigt, tycker Patrick Claesson (SD) som blev inröstad i kommunfullmäktige i Nykvarn.

– I staden är det ju redan så blandat mellan olika nationaliteter. Man tänker inte lika mycket på det som här på landsbygden där man inte är van, säger Patrick Claesson (SD).

I Nykvarn fick Feministiskt initiativ minst väljarstöd i hela länet. Där röstade 74 personer, eller 1,2 procent, på partiet.

I stället gjorde FI sina största framgångar i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö där det bor många unga väljare. Den valkrets i Stockholm där FI är starkast är Södermalm/Enskede där mer än var tionde väljare röstade på partiet i valet till riksdagen.

En av de som valde FI:s valsedel är Rebecka Klitgaard Nelsson som bor på Södermalm. Hon tror att det finns vissa likheter mellan FI:s framgångar i Stockholm och SD:s framgångar i utkanten av länet.

– Jag tror det handlar väldigt mycket om gruppsykologi, av vad andra runt omkring tycker och så odlas det någonting och det är det som blir sanningen, säger hon.

Så det är samma krafter i Nykvarn som på Södermalm som driver fram åsikter?

– Nej, det är helt olika ideologier, och jag står för den feministiska ideologin, men det är samma gruppmekanismer som fungerar tror jag, säger Rebecka Klitgaard Nelsson.

Följ #unggranskning i sociala medier.