Planer på skärpta abortlagar i Spanien överges

1:29 min

I Spanien överger nu högerregeringen med Partido Popular den nya stränga abortreformen. Enligt regeringens planer skulle det nästan bli helt förbjudet att göra abort. Lagförslaget har blivit hårt kritiserat både i Spanien och i andra länder.

– Åsikterna går isär så mycket om lagförslaget att det inte har en chans att gå igenom, medgav en uppenbart pressad premiäminister Mariano Rajoy, tidigare i dag.

Nu satsar Rajoy i stället på att få en överenskommelse om ett par förändringar, som krav på att flickor under 18 år måste ha föräldrarnas samtycke för abort.

– Vi kan inte ha en lag som en ny regering direkt skulle ändra, sade han.

Den konservativa regeringen kom med det omstridda lagförslaget före jul förra året. Meningen var att abort bara skulle tillåtas om kvinnans liv är i fara eller om hon hade blivit våldtagen. Opinionsundersökningar har visat att en majoritet av spanjorerna är emot lagen.

Motkampanjer har startats i Spanien och olika EU-länder mot det ursprungliga förslaget. Oron har funnits för att illegala aborter och abortresor skulle bli resultatet. Det skulle bli en av de strängaste lagarna i Europa och var justitieministerns viktigaste fråga.

Men efter nio månader har den fortfarande inte godkänts i parlamentet och spanska medier har den senaste tiden ifrågasatt om lagen verkligen skulle bli av. Spaniens justitieminister meddelade på tisdagskvällen att han avgår till följd av beslutet.

2010 införde förra regeringen aborträtt till 14:e graviditetsveckan som i flera andra europeiska länder, men protesterna var högljudda då från bland annat katolska kyrkan.