Ytterligare en terrorgrupp mål för USA-bomber

1:33 min

De amerikanska flygattackerna i Syrien i natt riktades inte bara mot Isis. Även en en annan terrorgrupp som uppges utbilda och "exportera" terrorister till väst var måltavla. President Obama

De amerikanska attackerna riktades, enligt USA:s försvarsdepartement Pentagon, också mot Khorosan. Det är en grupp som de amerikanska myndigheterna beskriver som en grupp garvade al-Qaidaveteraner. Pentagon uppger att Khorosan planerade en omedelbar attack mot USA och väst.

USA meddelar att landet har flygbombat gruppens träningsläger, en vapenfabrik och sambandscentraler väster om staden Aleppo i Syrien.

Enligt USA, som genomförde de här flygattackerna utan stöd av de arabiska allierade som deltog i attackerna mot Isis, har Khorosangruppen ett fäste i Syrien dit de rekryterar och sedan utbildar jihadister från väst och utvecklar och testar nya metoder för terrorattacker.

USA:s högste underrättelsechef James Clapper sade på en konferens i förra veckan att Khorosan exporterar terrorister till väst och kan utgöra ett hot mot USA på samma sätt som Isis.

Gruppen är relativt okänd och USA:s attack mot den offentliggjordes av försvardepartementet.

Kongressens partiledningar informerades i förväg om militären när angreppen skulle inledas.

Enligt uppgift från en syrisk människorättsorganisation dödades 50 soldater och åtta civila i attackerna mot Khorasangruppen. Enligt samma människorättsorganisation dödades 70 Isissoldater.

Anonyma källor säger till medierna här att USA träffat sina mål, både i de enskilda attackerna mot Khorasan och i den gemensamma attacken mot Isis.

I ett kort uttalande på tisdagseftermiddagen sade president Barack Obama att det enbart var USA som deltog i attacken mot Khorasan men att bombningarna mot Isis i Syrien genomfördes i samarbete med flera allierade arabländer, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Barain och Qatar.

– Koalitionens styrka visar världen att USA inte slåss ensamma mot Isis, sade Obama.

Samarbetet är centralt för USA som sedan flera månader arbetar för en strategi där de regionala grannarna ska ta större ansvar för att bekämpa Isis

– Enigheten sänder en kraftfull signal att vi är beredda att göra vad som krävs för att försvara vårt land, sade Barack Obama.