Tiomila öppnar för flytt av damstafetten

9:05 min

Orienteringsklassikern Tiomila öppnar nu för att efter nästan 40 år flytta sin damstafett från eftermiddagstid till natt/gryning.

Hittills, sedan 1977, har damelitens stafett genomförts i vanligt dagsljus på lördagen – innan sedan det stora, traditionella Tiomila har sitt startskott på lördagskvällen, med målgång på söndagsmorgonen.

Martina Forsberg är medlem i Tiomilas styrelse och gör sig till tolk för vad hon hört att många tänkt.

– Varför ska inte damerna också tävla på natten? De är ju minst lika tuffa som herrarna. Problemet är att alltför få gjort sig hörda, säger Forsberg, för övrigt enda damen i Tiomila-styrelsen.

Nu vill styrelsen, enligt vad Radiosporten erfar, undersöka damernas åsikt på bred front och genomför, i samband med Tiomila i Uppland kommande vår, en enkätundersökning bland alla damer på plats.

En förändring kan tidigast ske till året därpå, till Tiomila i Falun 2016.

Damer får redan nu vara med i stora Tiomila, och alltså orientera i nattmörker och gryning, men ytterst få är det i praktiken.

De exakta formerna för en helt ny damstafett finns inte ännu, men en tanke som framförts är cirka kl. 03.00 till 08.00 på söndagsmorgonen, alltså parallellt med den stora tävlingens avslutande sträckor.

Radiosporten kan också rapportera att det i vårens damstafett för första gången kommer att finnas en sträcka som är längre än 10 km. Det blir ett rejält kraftprov som redan fått namnet ”Långa dagen” – enligt mönstret ”Långa natten” som ju är namnet på en mytomspunnen sträcka i stora Tiomila.

Tiomilastyrelsen ställer dessutom följande krav till Svenska Orienteringsförbundet: Lätta på möjligheterna för vanligt folk att anmäla sig!

– Kompisgäng, ja kolleger på jobbet, borde ha lika lätt att anmäla sig till Tiomila som det är att anmäla sig till exempelvis Tjurruset och Stafettvasan, säger Sören Eriksson, medlem i Tiomilastyrelsen.

Herr- eller damlag som anmäler sig till Tiomila borde kunna ha löpare som inte nödvändigtvis är betalande medlemmar i en orienteringsförening, anser han. Och Eriksson ser världens största orienteringsstafett Jukola i Finland som en förebild.

– Av deras 2 800 lag är 35 procent inte föreningsanslutna. Någonstans måste det hända saker också hos oss.

Lyssna på Radiosportens kollage om nyheterna på Tiomila-fronten. Och hör också om det särskilda jubileumslopp som planeras till den 28 april i vår. Då, exakt 70 år efter den allra första Tiomilaupplagan, ska dagens löpare kunna springa tävlingens första sträcka, och utanför Upplandsbyn Länna orientera sig fram till exakt de kontrollpunkter som fanns då, 1945.