Barnen från Raqqa ritar bara vapen

2:15 min

Efter de amerikanska bombningarna av mål i Syrien mot bland annat Isis är reaktionerna blandade hos syriska flyktingar. Vår utsände har besökt ett läger i Turkiet med flyktingar från Raqqa, Isis huvdsäte, som bombades i natt.

Barnen från Raqqa sjunger ramsor. "Vad säger grannen? Knack knack knack". Lärarna i flyktinglägret vid gränstaden Akcakale pratar inte med barnen om att deras hemstad Raqqa bombades av amerikanska flyg inatt.

– Barnen är redan så traumatiserade, om de ska rita blir det genast motiv av stridsvagnar, automatvapen och bombflyglan, säger skolans rektor, som därför har bestämt att barnen endast får fylla i färger i färdigtrycka motiv, som till exempel blommor och djur.

Abdul Latif Ismail, som hämtar sin sjuåriga dotter från tältet där som är hennes klassrum, säger att han är tacksam för att USA bombade de radikala islamisterna Isis i Raqqa.

– Jag är för omvärldens ingrepp mot Isis, de är barbarer och gör livet outhärdligt för både muslimer och kristna. Men varför slår inte USA och väst till mot president Bashar al-Assad. Det är ju han som är orsaken till att Syrien håller på att splittras sönder, säger Abdul Latif Ismail, som är en avhoppare från Bashar al-Assads armé.

Bara någon kilometer ifrån flyktinglägret, syns Isis flagga och svartklädda beväpnade män patrullera gränsen. Det är gränsstaden Tell Abyad. Här syns ett dusstintal Syrier vänta på att passera in i det Isis-kontrollerade området. En av dem är handelsmannen Mohammed från Deir al-Zor som säger att bombningarna bara gör saker värre.

– USA är den värsta av alla onda regimer i världen som låter Bashar al-Assad sitta kvar vid makten, säger han, innan han passerar gränsen.