Kommunismens brott upp i domstol i Rumänien

1:46 min

I Rumänien inleds i dag för första gången en rättegång mot massövergreppen, som begicks under kommunisttiden. En chef för ett ökänt fängelse ska nu möta anklagelsen "brott mot mänskligheten" i domstol.

Kampen för att straffa de ansvariga för mord och tortyr under kommunisttiden har varit både lång och svår, säger Andrei Muraru, som under många år har lett det statliga Institutet för undersökning av brott under kommunismen.

– Det är som ett träd i en öken, att bara ha en rättegång mot en enda person under 25 års tid efter 45 år av kommunism, säger Andrei Muraru.

Han jämför med hur Polen har gjort upp med brotten under kommunisttiden.

– De har 500 dömda på femton år och vi har en!

Den anklagade i dag heter Alexandru Visinescu och har hunnit bli 88 år. Han ledde en utrotningsregim på fängelset Ramnicu Sarat, dit oppositionella, intellektuella och dissidenter fördes under åren 1956 till 1963.

Där fanns 35 isoleringsceller. Ingen fånge fick någonsin tala med någon annan. De utsattes för svält, kyla, tortyr och fick knappt läkarvård. Fjorton fångar dog i fängelset, andra avled efteråt. På plats i domstolen i dag väntas den enda överlevande.

Andrei Muraru och hans kolleger har gått igenom arkiv, bland andra hos den forna säkerhetspolisen Securitate. De har läst läkarjournaler och hört vittnen. Deras tidigare försök att öppna rättegångar har misslyckats, men med en ny chefsåklagare har läget ändrats. Å

talet mot Visinescu har också skärpts till brott mot mänskligheten. En fällande dom skulle kunna leda till fler uppgörelser med Rumäniens historia.