Klimatmötet ett stort steg framåt

1:58 min

På FN:s klimattoppmöte i New York förväntades ledare från mer än 120 länder lägga korten på bordet och berätta vad de ska göra för att stoppa den globala uppvärmningen. FN:s generealsekreterare hoppas att det här nu ska bana vägen för att ett klimatavtal skrivs under i Paris i december nästa år.

– Det här var en historisk dag, sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i sitt slutanförande. Aldrig förr har så många stats- och regeringschefer samlats för att lova krafttag mot klimatutsläppen.

Många ledare nämnde att ett pris på koldioxid är avgörande för att stoppa den globala uppvärmningen, men de riktigt stora utsläppsländerna gav inga nya konkreta löften. Kinas vice premiärminister sa till exempel bara att landet skulle stoppa koldioxidökningen så snart som möjligt och USA:s president lovade nya nationella klimatmål först i början av nästa år.

Flera nya internationella samarbeten lanserades. Bland annat att avverkningen av naturskogar ska stoppas och att energieffektivisering i transporter och boende ska fördubblas inom 15 år. Flera stora banker, pensionsfonder och försäkringsbolag tänker nu dessutom sälja värdepapper i fossila energibolag för hundratals miljarder dollar och istället satsa på klimatsmartare alternativ.

Oljebolag å sin sida lovade att minska ledningsläckagen av den starka växthusgasen metan. Den gröna klimatfonden som ska hjälpa fattiga länder med anpassning fick tillskott från flera länder även om det ännu är långt kvar till målet 100 miljarder dollar årligen.

Löftena vid klimatmötet i New York räcker inte för att stoppa den globala uppvärmningen vid två grader enligt professor Björn-Ola Linnér på klimatpolitiskt centrum vid Linköpings universitet. Men han är ändå positivt överraskad av utfallet.

– Det var väldigt bra att de flesta länder nu har kommit upp på banan och lagt korten på bordet. Då kan vi få en diskussion om de kan göra ändå mer, men det var ett stort steg framåt mot ett avtal i Paris, säger Björn-Ola Linnér.