VALET 2014

SD kände inte till nazisterna i Ludvika

4:16 min

Sverigedemokraterna hade kunnat stänga sin lista i Ludvika och hindrat nazisten Pär Öberg från att kuppa sig in i fullmäktige. Men SD:s dalaordförande Jenny Nordahl säger nu att hon inte kände till att nazister från Svenska Motståndsrörelsen har bosatt sig i Ludvikaområdet.

– Det fanns ingenting som tydde på att det skulle bli så här när vi satte ihop vår lista, säger Jenny Nordahl.

Trots omfattande medierapportering om nazisternas frammarsch i Ludvika de senaste åren menar alltså Jenny Nordahl att hon inte hade koll på att Svenska Motståndsrörelsen etablerat sig i trakten.

– Som ni hör så är inte jag infödd dalkulla. Jag visste inte om det. Det är väl klart att folk i Ludvika visste om det. Men vi gjorde ett bättre val än väntat och fick fler mandat än vi trodde.

– Nu blev det så här denna gången.

Nordahl säger nu att hon ska ta kontakt med nazisten Pär Öberg, som kuppat in sig, för att få honom att hoppa av.
– Man går inte bara in och kidnappar varandras mandat.

Hur realistiskt är det att tro att han ska hoppa av då?
– Det vet jag ju inte förrän jag pratat med honom.

Under valet 2010 stängde inte SD sina vallistor i Dalarna, vilket ledde till att en politisk vilde i Gagnef som dödshotat kommunala tjänstemän tog en plats på partiets listor. I Malung-Sälen blev en centerpartist inkryssad på SD:s lista mot sin vilja. Ändå valde partiet att inte stänga sina listor den här gången. Jenny Nordahl ber om ursäkt till de väljare som är besvikna på partiet.

– Jag är superledsen. Jag önskar att vi hade kunnat göra något.

Fast det hade ni väl. Ni hade kunnat stänga listan?

– Ja, fast då hade vi kanske gått miste om flera bra kandidater.