Sötsug och svår trötthet tecken på årstidsbunden depression

4:26 min

Sugen på pasta och choklad, ledsen och trött hur mycket du än sover? Det finns hjälp att få om man mår psykiskt dåligt när dagsljuset minskar. 

Tuula Wallsten är chefläkare på landstinget Västmanland och överläkare i psykiatrin. Hon säger att årstidsbunden depression förekommer både höst och vår, men att det är betydligt vanligare nu, och att det beror på brist på solljus.

– Vanligtvis gör depression att man blir nedstämd, får koncentrationssvårigheter, sömnstörningar av olika slag, men just vid årstidsbunden depression brukar man bli extremt trött. Man sover, lägger sig tidigt, vaknar sent, har svårt att vakna och stiga upp på morgonen, och känner sig ändå väldigt trött. Sen finns det ofta ett kolhydratsug, ett sötsug, som ofta leder till viktuppgång, säger Tuula Wallsten.

Årstidsbunden depression, SAD (seasonal affective disorder), kan dock inte bara förklaras med hur brist på ljus påverkar melatoninhalten i kroppen. SAD hänger ihop med vanlig depression, så det finns en vits med att se över hur man har det i livet i övrigt.

– Så är det med den mesta psykiska ohälsan. Man har en sårbarhet, en känslighet. Det klart att det finns en biologi, men också omgivningsfaktorer; hur vårt liv ser ut.

Behandling sker med kognitiv beteendeterapi, psykodynamiska terapier som samtal, fysisk aktivitet och ibland även med antidepressiv medicin i form av SSRI-preparat. Och så mer ljus, förstås.

– Vi behöver en balans ljus/mörker, säger Tuula Wallsten.